None
10 0 1 0

ZAPANJUJUĆE ŽIVOTINJE SA DRUGE PLANETE: 10 životinja sa neverovatnim supermoćima

Podeli
Životinje
Milica R.
Životinje
Jul 19, 2015

Ove životinje stvarno imaju supermoći koje su veoma unikatne! To nam daje nadu da ćemo i mi jednog dana imati neku supermoć bez velike doze gama zračenja ili ujeda nekog misterioznog pauka.

1. Ptica buve

Ptica buve
Buve su najbolji životinjski skakači na svetu. Oni mogu da skoče 200 puta dalje od svoje dužine, i 150 puta više od visine svog tela. Ptica buva je najbolji skakač među buvama. Može da skoči oko 220 puta više od svoje visine. To je kao kada bi čovek skočio 400 metara u visinu.

2. Morski krastavac

Morski krastavac
Morski krastavci su bezazlena stvorenja ali imaju zanimljiv odbrambeni mehanizam. Zbog svoje unikatne biologije oni mogu gotovo trenutno promeniti agregatno stanje svog tela iz čvrstog u tečno a zatim opet nazad u čvrsto.

3. Ružičasta zmajevska stonoga

Ružičasta zmajevska stonoga
Kada je gusto, ljubičasta boja ne deluje baš najbolje u zastrašivanju predatora ali zato ova stonoga može da ispušta oblake cijanovodonika iz svojih usta. A u slućaju da niste znale, on je veoma otrovan, tako da bi bilo najpametnije da se ne kačite sa ovim malim stvorenjem.

4. Škamp bogomoljka

Škamp bogomoljka
Ova morska bogomoljka stvarno zna da udari muški. Njihov udarac ima 1000 puta veću snagu od svoje sopstvene telesne težine. To je brzo kao metak. Škamp bogomoljke takođe imaju jedne od najprefinjenijih očiju na svetu i ovo ih čini još smrtonosnijim lovcima.

5. Dlakava žaba

Dlakava žaba
Oba žaba je dobila ime po tome što izgleda dlakavo i ima jedan neverovatan odbrambeni mehanizam. Kada je u opasnosti, ova žaba može da izbaci svoje "kandže". Ovo radi tako što polomi kosti na svojim prstima a zatim izbaci oštar deo kroz kožu. Nešto kao Vulverin iz X-mena.

6. Hobotnica mimičar

Hobotnica mimičar
Većina hobotnica mogu da promene svoju pigmentaciju kako bi se stopile sa okruženjem, ali hobotnica mimičar to radi na mnogo efikasniji način. Ona može da imitira druge morske životinje za lov ili bežanje. Naučnici koji proučavaju mimičar hobotnice su primetili da se po potrebni menjaju u više desetina različitih vrsta životinja.

7. Kolibri

Kolibri
Kolibri ptice su strava, to već znamo. One su najmanje i najbrže ptice na svetu. U proseku, kolibri može da preleti 385 dužina svog tela po sekundi i takođe su jedine ptice koje mogu da stacionarno lebde u vazduhu.

8. Pištolj rak

Pištolj rak
Ovom raku je jedna kandža mala a druga abnormalno velika. Da li možete da pogodite koja od njih je smrtonoso oružje? Pištolj rakovi mogu da zatvore svoje kandže tako brzo da stvore mehuriće koji su vreli skoro kao sunce. Kada mehurići puknu oni ispuštaju minijaturne zvukove do 218 decibela. To je veoma korisno za lov.

9. Besmrtna meduza (Turritopsis nutricula)

Besmrtna meduza (Turritopsis nutricula)
Ova mala meduza je u suštini besmrtna. Jedina je životinja na Zemlji koja može da preokrene svoj životni ciklus kada ostari ili kada se razboli. Za sada se čini da se ovaj proces može ponoviti beskonačan broj puta.

10. Vodeni medvedi (Tardigrade)

Vodeni medvedi (Tardigrade)
Vodeni medvedi su sićušni organizmi koji mogu da prežive temperature u rasponu od -200 °C do 150 °C. Hrana takođe nije neophodna za ove organizme. Oni mogu da prežive bez hrane ili vode do 100 godina a čak je i moguće da prežive u svemirskom vakumu.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email