None
13 0 1 8

PROSTO DA NE POVERUJEŠ: Iznenadićete se kada vidite kako zapravo izgleda svet u očima životinja!

Podeli
Životinje
Dragana P.
Životinje
Nov 25, 2015

Da li ste se ikad zapitali kako izgleda svet u očima vašeg ljubimca? Ili možda veličanstvenom orlu ili leptiru koji se izdižu u visine? A zmiji? Razlike u vidiku se potpuno razlikuju i vrlo često ljudski vid je mnogo lošiji od naših životinjskih prijatelja.

1. Zmijske oči: Infracrveni senzori za hvatanje plena

Zmijske oči: Infracrveni senzori za hvatanje plena
Boe, pitoni i zvečarke stvaraju termalne slike svog plena što im omogućava da jasno uoče svoje žrtve noću. Zvečarke vode u trci za termalni pogled - njihovi senzori, u njihovim očima, su 10 puta oštriji od svakog veštačkog infracrvenog senzora u marketu.

2. Život izgleda jednolično kroz oči psa

Život izgleda jednolično kroz oči psa
Naši krzneni, pseći prijatelji možda imaju superiorno čulo mirisa, ali njihova moć vida zaostaje. Njihove oči imaju dve membrane, što ih čini skoro pa daltonistima.

3. Moć vida Skarabej bube: Tajna komunikacije

Moć vida Skarabej bube: Tajna komunikacije
Dragulj poput Skarabej bube jedna je od dve vrste koje imaju mogućnost da projektuju i vide polarnu svetlost. Naučnici veruju da one ovu mogućnost koriste za komunikaciju. Kako je kružna polarna svetlost vidljiva samo rakovima Ustonožcima i ni jednoj drugoj vrsti - sposobnost koja omogućava bubama da vide ovu svetlost im dozvoljava da vide jedni druge dok se kriju od predatora.

4. Pogled mačke svetli u mraku

Pogled mačke svetli u mraku
Mačke su kratkovide, ne vide boje i imaju veoma lošu oštrinu vida. Svet im izgleda dosadno i nejasno, osim noću. Mačka može da vidi sa jednom šestinom ukupne svetlosti koje je neophodna čoveku za vid, zbog velikog broja kupastih ćelija u njihovoj mrežnjači.

5. Noćni Geko (gušter): Nije im potreban noćni režim

Noćni Geko (gušter): Nije im potreban noćni režim
Oči noćnih guštera su 350 puta osetljivije na svetlost od ljudskih. Sove, sa druge strane imaju oči koje su osetljivije 100 puta od ljudskih.

Osetljivost na svetlost zajedno sa super veličinom kupastih ćelija omogućavaju im da vide noćno nebo bez žrtvovanja jačine boje: čineći njihov vid bez premca u odnosu na ostale noćne lovce.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email