None
13 0 1 0

PROSTO DA NE POVERUJEŠ: Iznenadićete se kada vidite kako zapravo izgleda svet u očima životinja!

Podeli
Životinje
Dragana P.
Životinje
Nov 25, 2015

Da li ste se ikad zapitali kako izgleda svet u očima vašeg ljubimca? Ili možda veličanstvenom orlu ili leptiru koji se izdižu u visine? A zmiji? Razlike u vidiku se potpuno razlikuju i vrlo često ljudski vid je mnogo lošiji od naših životinjskih prijatelja.

1. Zmijske oči: Infracrveni senzori za hvatanje plena

Zmijske oči: Infracrveni senzori za hvatanje plena
Boe, pitoni i zvečarke stvaraju termalne slike svog plena što im omogućava da jasno uoče svoje žrtve noću. Zvečarke vode u trci za termalni pogled - njihovi senzori, u njihovim očima, su 10 puta oštriji od svakog veštačkog infracrvenog senzora u marketu.

2. Život izgleda jednolično kroz oči psa

Život izgleda jednolično kroz oči psa
Naši krzneni, pseći prijatelji možda imaju superiorno čulo mirisa, ali njihova moć vida zaostaje. Njihove oči imaju dve membrane, što ih čini skoro pa daltonistima.

3. Moć vida Skarabej bube: Tajna komunikacije

Moć vida Skarabej bube: Tajna komunikacije
Dragulj poput Skarabej bube jedna je od dve vrste koje imaju mogućnost da projektuju i vide polarnu svetlost. Naučnici veruju da one ovu mogućnost koriste za komunikaciju. Kako je kružna polarna svetlost vidljiva samo rakovima Ustonožcima i ni jednoj drugoj vrsti - sposobnost koja omogućava bubama da vide ovu svetlost im dozvoljava da vide jedni druge dok se kriju od predatora.

4. Pogled mačke svetli u mraku

Pogled mačke svetli u mraku
Mačke su kratkovide, ne vide boje i imaju veoma lošu oštrinu vida. Svet im izgleda dosadno i nejasno, osim noću. Mačka može da vidi sa jednom šestinom ukupne svetlosti koje je neophodna čoveku za vid, zbog velikog broja kupastih ćelija u njihovoj mrežnjači.

5. Noćni Geko (gušter): Nije im potreban noćni režim

Noćni Geko (gušter): Nije im potreban noćni režim
Oči noćnih guštera su 350 puta osetljivije na svetlost od ljudskih. Sove, sa druge strane imaju oči koje su osetljivije 100 puta od ljudskih.

Osetljivost na svetlost zajedno sa super veličinom kupastih ćelija omogućavaju im da vide noćno nebo bez žrtvovanja jačine boje: čineći njihov vid bez premca u odnosu na ostale noćne lovce.

6. Vid krava: Trava nije zelena, ali je svuda oko njih

Vid krava: Trava nije zelena, ali je svuda oko njih
Krave koja pasu ne vide pašnjake kao zelene i bujne: oni ih uglavno vide kao narandžaste i crvene. Ovo ograničenje boja nadoknađuje njihovu sposobnost da vide skoro 360 stepeni oko njih.

7. Leptiri: Pregled boja koje su nevidljive ljudima

Leptiri: Pregled boja koje su nevidljive ljudima
Leptiri imaju samo 0.4 bolju oštrinu vida od ljudi: međutim ovaj nedostatak jasnoće je nadoknađen njihovom sposobnošću da vide spektar crvene, plave, zelene i deo ultraljubičaste svetlosti.

Leptiri, kao i pčele, mogu videti jedinstevene ultraljubičaste obrasce polena cveća.

8. Bumabri mogu videti boje brže od ljudi

Bumabri mogu videti boje brže od ljudi
Termin "vredne pčele" se odnosi na sve njihove delove - čak i na njigove oči. Fotoreceptori u očima pčela upijaju boju tri puta brže nego ljudi. Pored toga oni mogu da vide delove ultraljubčaste svetlosti koje nisu vidljive čoveku.

Naučnici veruju da oni koriste ovu mogućnost da gledaju boje u treptanju, pomerajući svetlo za navigaciju i krećući se kroz travu prilikom identifikacije cveća koje treba da opraše.

9. Kameleoni: Lep izged očiju je samo početak

Kameleoni: Lep izged očiju je samo početak
Kameleoni su jednini kičmenjaci koji su u stanju da se fokusiraju i opažaju dubinu sa jednim okom, to se naziva monokularno fokusiranje. Kameleoni mogu posebno da pomeraju jednu očnu jabučicu nezavisno od druge. Njihove isturene oči omogućavaju im da vide 360 stepeni oko sebe, dok ljudi mogu 180. Ove tri sposobnosti, u kombinaciji sa sposobnošću da se kamufliraju u svom okruženju, pomažu kameleonu da primeti i napadne plen ili da se sakrije od predatora.

10. Vid žirafe: Komunikacije i sigurnost

Vid žirafe: Komunikacije i sigurnost
Žirafe koriste svoju visinu i oštar pogled da primete predatora i upozore ostale životinje na predstojeće opasnosti. Njihova sposobnost da vide boje sa velike udaljenosti i veliko vidno polje im pomože da prate druge žirafe.

Moć vida žirafama omogućava da komuniciraju jedni sa drugima koristeći vrlo specifične poglede. Nepokolebljiv pogled upozorava druge životinje na predstojuću opasnost, drugi se možda koristi za ostale žirafe kako bi držale rastojanje.

11. Gigantska lignja: Najveće očne jabučice na svetu

Gigantska lignja: Najveće očne jabučice na svetu
Očne jabučice gigantske ili kolosalne lignje su veličine košarkaške lopte. Ove nesrazmerno velike oči omogućavaju lignjama da primete spermu kitova, njihovih glavnih predatora, do 394 metara daleko - duže od dužine fudblaskog igrališta u vrlo mračnim uslovima.

12. Ustonožac: Satelitski vid

Ustonožac: Satelitski vid
Oči jednog ustonožca su vrlo jedinstvene i tajanstvene u životinjskom carstvu. Većina životinja ima po 3 fotoreceptora, koje se koriste da bi videli i razlikovali boje. Ustonožac ima 12 fotoreceptora što zvuči da će imati vrhunsku sposobnost za vid i razliku boja. Ovo nije takav slučaj. Umesto toga, ustonožac koristi neku vrstu tabele kako bi prepoznao boje - jedina životinja na svetu koja ima ovu sposobnost. Kao i skarabej bube, ustonožci su jedina vrsta u životinjskom carstvu koja mogu da vide kružnu polarnu svetlost- koja se koristi za tajni način komunikacije.

13. Slep kao slepi miš? Činjenica ili fikcija

Slep kao slepi miš? Činjenica ili fikcija
Suprotno popularnom verovanju, slepi miševi su daleko od slepih. Voćni slepi miševi, takođe poznati kao leteće lisice imaju kupe i šipke koje omogućavaju viđenje boja i dnevne svetlosti.

Mikro-slepi miševi, sa druge strane oslanjaju se prvenstveno na eho-lociranje ili sonar pomoću kojih identifikuju plen i vide noću.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email