None
3 0 1 0

PAD KRALJA: Afrika ostaje bez svog ponosa i dike

Podeli
Životinje
Mirka S.
Životinje
Oct 30, 2015

Lav je najkrupniji i najsnažniji predstavnik porodice mačaka. Atribut kralja svih životinja, kako je poznat medju ljudima, je stekao zahvaljujući svojoj snazi i držanju. Tokom tri godine potrage za njima po Afričkom kontinentu nije uočen nijedan primerak ove vrste.

Foto: (fokuzz.com
Filip Henšel iz grupe za očuvanje divljine "Pantera" tražio je tri godine lavove u Zapadnoj Africi, ali za to vreme nije video nijednog.

Prvog je ugledao tek u Nigeriji.

- To me je iznenadilo, jer Nigerija ima prilično veliki broj stanovnika u odnosu na ostale države koje sam posetio, a nacionalni parkovi u njoj su prilično mali u poređenju sa onima u Zapadnoj Africi, iz kojih su lavovi nestali. Svi smo bili oduševljeni, pa čak i sami rendžeri iz Nigerije, koji su tom prilikom prvi put videli lava - rekao je Henšel.

Te 2009. godine viđeno je samo 25 do 30 lavova u nacionalnom parku Kaindži, dok je u nacionalnom parku Jankai nađeno samo njih pet. Tri godine pre ovih poražavajućih rezultata nigerijski aktivisti za očuvanje divljine registrovali su lavove u šest oblasti na svojoj teritoriji, ali u četiri ih sada nije bilo.

Foto: (fokuzz.com
Henšel je pretražio detaljno 21 oblast u Zapadnoj Africi koja je zbog lavova bila pod zaštitom. Tamo je video samo devet lavova u četiri rezervata.

Svojim istraživanjem, koje je objavljeno ove godine, došao je do zaključka da lavovi ne postoje na 99 odsto teritorije koju su ranije pokrivali. Ovo otkriće navelo je Međunarodnu zajednicu za očuvanje prirode da afričke lavove stavi na crvenu listu kritično ugroženih vrsta.

Ovo istraživanje, koje je objavljeno u ponedeljak, pokazuje oštar pad u broju lavova od 1990. godine u Zapadnoj i Srednjoj Africi. Obe ove regije su pod rizikom da u naredne dve decenije izgube polovinu svojih lavova. Istočna Afrika je pod manjim rizikom, ali takav scenario može da se odigra i na ovoj teritoriji.

Populacija lavova povećala se samo u četiri zemlje južne Afrike: u Bocvani, Namibiji, Južnoj Africi i Zimbabveu.

Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email