None
10 0 1 0

ČUDOVIŠTE JOŠ UVEK POSTOJI: 10 zastrašujućih činjenica o najkrvoločnijim ajkulama-ubicama iz praistorije za koje se sumnja da još uvek postoje u neistraženim delovima okeana

Podeli
Životinje
Cveta F.
Životinje
Jun 14, 2016

Megalodon znači "veliki zub" i bio je jedan od najvećih predatora ikada i verovatno je imao ogroman uticaj na strukturu celokupne morske zajednice.

1. Praistorijska monstruozna ajkula

Praistorijska monstruozna ajkula
Foto: trendingpost.net
Danas postoji više od 465 poznatih vrsta ajkula koje žive u okeanima. One su glavni predatori i blizu samog vrha lanca ishrane i oni regulišu populaciju vrsta koje su ispod njih.

2. Zabluda fosila

Zabluda fosila
Foto: trendingpost.net
Gigantski trouglasti fosilni zubi često se mogu naći u stenovitim formacijama, za koje se verovalo da su skamenjeni jezici zmajeva i zmija. Ovo tumačenje je ispravljeno 1667. godine od strane danskog prirodnjaka, Nikolasa Stena, koji ih je definisao kao zube ajkule i samim tim opisao glavu ajkule koja je imala takve zube.

3. Najstariji pronađeni fosil

Najstariji pronađeni fosil
Foto: trendingpost.net
Kostur Megalodona formiran je od hrskavice, a ne kostiju; to znači da je većina fosilskih primeraka slabo očuvana. Zubi su iskopani daleko od kontinentalnih zemalja, kao što je Marijanin rov u Tihom okeanu.

4. Džinovski zubi

Džinovski zubi
Foto: trendingpost.net
Najveći broj fosila koji su pronađeni bili su njegovi ogromni zubi. Te zube karakterišu: trouglasti oblik, snažna struktura, velike dimenzije, fino oblikovane čeljusti i vrat u obliku slova "V". Zubi mogu biti dužine 180mm i najveći su od svih poznatih vrsta ajkula.

5. Jeo je šta god mu se našlo na putu

Jeo je šta god mu se našlo na putu
Foto: trendingpost.net
Megalodon je imao bolju strategiju kako da napade veće plenove, čak i od velike bele ajkule. Paleontološki dokazi ukazuju na to da je Megalodon grizao žrtvin prednji deo tela, pre nego što ju je ubio. Prikazan je i kao kanibal koji se hranio drugim manjim Megalodonima.

6. Negovanje mladunaca

Negovanje mladunaca
Foto: trendingpost.net
Fosilni dokazi ukazuju na to da su se mladunci odgajali u toplim primorskim vodama, gde je bilo manje opasnosti i raznovrsnije hrane. Njihovi zubi su bili 2-4 metra.

7. Ogromna veličina

Ogromna veličina
Foto: trendingpost.net
Dužine preko 16 metara, Megalodon je podsećao na nekakvo praistorijsko stvorenje iz noćne more i ne postoji ni jedna životinja današnjice sa kojom bi mogao da uporedi veličinu. Velika bela ajkula je veličine Megalodonovog polnog organa.

8. Izumiranje

Izumiranje
Foto: trendingpost.net
Postoji par teorija vezanih za izumiranje ove vrste. Neke od njih kažu da je to bilo zbog hlađenja okeana i opadanja nivoa mora, drastičnom nedostatku hrane ili zbog pritiska konkurencije.

9. Otkrivanje fosila širom sveta

Otkrivanje fosila širom sveta
Foto: trendingpost.net
Fosili Megalodona pronađeni su i iskopani iz mnogih delova sveta, uključujući Evropu, Afriku, Severnu i Južnu Ameriku, Portoriko, Kubu, Jamajku, Kanarska ostrva, Australiju, Novi Zeland, Japan, Maltu, Grenadine i Indiju.

10. Moćni Megalodon

Moćni Megalodon
Foto: trendingpost.net
Stvorenje sa najmoćnijim zubima i "zalogajem" je pronađeno - praistorijska gigantska ajkula Megalodon. Fosilni dokazi ukazuju da je Megalodon lovio i ubijao velike kitove tako što im je kidao repove i peraja.
Image source: trendingpost.net
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email