None
15 0 1 0

15 zastrašujućih činjenica o dugonogim paukovima koje svi mi imamo u našim kućama

Podeli
Životinje
Milena J.
Životinje
Aug 12, 2016

Kosac je najprepoznatljivija vrsta pauka. Njihova okrugla tela i duge noge lako se mogu uočiti i svako ih je video na plafonu kako vise. Pogledajte neke od činjenica za koje verovatno nikada niste čuli.

1. Oni nisu zapravo paukovi

Oni nisu zapravo paukovi
Foto: suttonmass.org
Kosci jesu paukovi, ali su bliži škorpionima nego paukovima. Imaju jedan par očiju, ne proizvode svilu i imaju spojeno telo umesto "struka" koji se nalazi kod većine paukova.

2. Oni nisu otrovni

Oni nisu otrovni
Foto: infinitespider.com
Zajednički mit ukazuje na to da su kosci veoma otrovni, ali u stvarnosti oni nemaju očnjake i ne mogu da proizvedu otrov. Oni su potpuno bezopasni.

3. Oni su među nama već hiljadama godina

Oni su među nama već hiljadama godina
Foto: academia.edu
U Škotskoj su naučnici pronašli dobro očuvan fosil kosca za koga se veruje da je star najmanje 400 miliona godina. To je 200 miliona godina pre dinosaurusa!

4. Možda ih znate i pod drugim nazivom

Možda ih znate i pod drugim nazivom
Foto: msn.com
Ime su verovatno dobili po tome što se najčešće nalaze u svežem senu u vreme kosidbe. Poznati su i kao "pastir-paukovi", a stučno ime je Opilion ili kosac.

5. Mogu se naći u svim delovima sveta

Mogu se naći u svim delovima sveta
Foto: infinitespider.com
Kosci žive na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Najčešće se nalaze u vlažnim područjima kao na primer ispod kamenja, unutar pećina i oko lišća.

6. Postoji mnogo vrsta

Postoji mnogo vrsta
Foto: flickr.com
Može postojati čak i 100,000 vrsta kosaca na svetu, a naučnici i dalje pronalaze nove vrste. To je zato što ne putuju ravnomerno i kada naiđu na reke ili planine, podele se na dve različite vrste. To je razlog zašto neke vrste izgledaju različito od ostalih.

7. Kreću se u grupama

Kreću se u grupama
Foto: wikipedia.org
Uobičajno je kod kosaca da se grupišu, iako naučnici ne znaju zašto. Može biti zbog odbrane od predatora ili zbog održavanja vlažnosti u suvim predelima.

8. Ne kreću se mnogo

Ne kreću se mnogo
Foto: nationalgeographic.com
Uprkos svojim dugim nogama, oni se ne kreću mnogo, već provode veći deo svog života u malim pukotinama na istom mestu.

9. Znaju kako da nadmudre predatore

Znaju kako da nadmudre predatore
Foto: northrup.org
Kosci su obično plen ptica, žaba i guštera, ali su razvili dobru taktiku kako da se odbrane. Pretvaraju se da su mrtvi, kamufliraju se, pa čak i proizvode neprijatne mirise koji odbijaju predatore.

10. Održavaju ličnu higijenu

Održavaju ličnu higijenu
Foto: infinitespider.com
Mnoge vrste vode računa o higijeni tako što ih provlače kroz mala klješta kraj usta. Ovo pomaže da se očiste od parazita.

11. Mogu živeti dugo

Mogu živeti dugo
Foto: northrup.org
Većina kosaca živi manje od dve godine, ali oni manji mogu živeti do sedam godina. To ne zvuči mnogo, ali za bube jeste.

12. Noge im ne rastu iznova

Noge im ne rastu iznova
Foto: howstuffworks.com
Suprotno popularnom verovanju, duge tanke noge ne rastu iznova kada odrastu. Pošto umeju da odbace svoje noge kada beže od predatora ili se bore protiv drugih, to znači da mnogi odrasli kosci imaju samo šest ili sedam nogu umesto osam.

13. Naučnici još ne znaju da li su predatori ili lešinari

Naučnici još ne znaju da li su predatori ili lešinari
Foto: wikipedia.org
Istraživači koji proučavaju kosce ne znaju da li kosci uhvate svoju večeru ili je samo pronađu. Pošto nemaju očnjake ili velike štipaljke, verovatno ne love mnogo, već jedu mrvice i ostatke lešina koje veće životinje ostave za sobom.

14. Ne znamo kako se razmnožavaju

Ne znamo kako se razmnožavaju
Foto: wikipedia.org
Neke vrste su toliko male da je nemoguće izučavati njihovo kretanje i zato je njihovo parenje misterija. Zna se samo da se to obično dešava izvan tela.

15. Neki mužjaci su veoma skriveni

Neki mužjaci su veoma skriveni
Foto: boredomtherapy.com
Kod većine vrsta, mužjaci mogu biti primećeni zbog dugih nogu ili izbočinama koje ženke nemaju. Neke sorte imaju dve vrste mužjaka - oni koji izgledaju potpuno drugačije od ženki i oni koji su "podmukli" koji su im toliko slični da mogu da osvoje ženku bez takmičenja sa ostalim mužjacima.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email