None
10 0 1 0

10 zabrinjavajućih znakova da vam je srce oslabilo i da može otkazati svakog časa

Podeli
Zdravlje
Mira M.
Zdravlje
Apr 21, 2017

Prema doktoru Dejvidu Majdalaniju sa klinike u Klivlendu, postoje jasni simptomi lošeg srca na koje treba da obratite pažnju. Ako ih primetite, obavezno se javite lekaru, jer situacija može da bude ozbiljnija nego što mislite.

1. Abnormalni otkucaji srca

Abnormalni otkucaji srca
Foto: whstatic.com
Takođe poznati kao aritmija, ne označavaju da vam srce radi prebrzo ili presporo, već da "preskače" otkucaje ili ima dodatni otkucaj. Takođe može da znači da je "tiha" aritmija. Uglavnom je ili ozbiljna ili bezopasna, tako da je najbolje da posetite lekara. Simptomi: preskakanje ili dodatni otkucaji, vrtoglavica, nesvestica gubitak daha, bol u grudima, osećaj zamora ili slabosti.

2. Šta treba da prestanete da radite

Šta treba da prestanete da radite
Foto: whstatic.com
Prekinite da se bavite određenim aktivnostima, ostavite pušenje (ako ste pušač), preterano konzumiranje alkohola (1 piće dnevno za žene, 2 za muškarce), preveliki unos kofeina, uzimanje lekova koji sadrže stimulanse. Uvek potražite savet lekara kako biste saznali koji su lekovi pogodni za vas.

3. Bol u grudima

Bol u grudima
Foto: whstatic.com
Bol u grudima može biti izazvan bilo čime, od bola u mišićima do srčanog udara i ne treba ih zanemarivati. Međutim, ne izaziva srce ovu neprijatnost, već područje mišića pluća, jednjaka, nerava ili rebara, uključujući grudni koš. Bol može biti oštar, tup, upaljen, bolan ili probadajuć. Simptomi: vrtoglavica, mučnina, brzi otkucaji srca ili ubrzano disanje, konfuzija, sivi ten, prekomerno znojenje, bol u vilici, levoj ruci ili leđima, iznenadan osećaj pritiska ispod grudnog koša, izuzetno nizak krvni pritisak, nedostatak vazduha.

4. Uzroci bola u grudima i srca

Uzroci bola u grudima i srca
Foto: whstatic.com
Koronarna arterijaska bolest, angina, infarkt, miokarditis (isti simptomi kao kod srčanog udara, ali bez blokade), perikarditis, hipertrofična kardiomiopatija, prolaps dvolistnog zalistka (PDZ).

5. Tromboza dubokih vena (TDV)

Tromboza dubokih vena (TDV)
Foto: whstatic.com
Ovo može da prouzrokuje ugrušak u jednoj ili više dubokih vena. Obično se javlja kada patite od određenih medicinskih stanja koja utiču na ugruške. Može da se desi da se jave ako ste imali operacije, nakon nesreće ili kada ste na bolničkom ili kućnom lečenju. TDV može da uzrokuje plućnu emboliju, zahvaljujući ugrušku koji ide pravo u pluća. Simptomi: bol i osetljivost u jednoj nozi, topla koža na području ugruška, crvenilo na zadnjoj strani noge ispod kolena. Bol može biti gora kada savijate nogu i uglavnom (ne uvek) utiče na jednu nogu.

6. Plućna embolija

Plućna embolija
Foto: whstatic.com
Ako se ne leči, 1/10 osoba sa TDV-om će razviti plućnu emboliju. To je ozbiljno stanje koje uzrokuje: gubitak daha (iznenadan ili postepen), bol u grudima koji se pogoršava kako dišete, iznenadni kolaps. TDV i plućna embolija podjednako zahtevaju medicinsku pomoć. TDV može da razvije bilo ko, ali je češće kod osoba starijih od 40 godina. Postoje i drugi faktori rizika kao što su: nasledni TDV, neaktivnost tokom dugih vremenskih perioda, oštećenje krvnih sudova, rak (hemoterapija, radioterapija), trudnoća, gojaznost, zamena hormona.

7. Srčani udar

Srčani udar
Foto: whstatic.com
Takođe poznat kao infarkt miokarda, nastaje kada se protok krvi zaustavi kod srca i izazove oštećenje srčanog mišića. Simptomi: bol u grudima ili nelagodnost koja se proteže do ramena, ruku, leđa, vrata ili vilice. Često se nalazi u centru leve strane grudnog koša i traje duže od nekoliko minuta. Nelagodnost izaziva osećaj upaljenog srca. Ostali simptomi su nedostatak daha, mučnina, vrtoglavica, hladan znoj i umor.

8. Opasnost

Opasnost
Foto: whstatic.com
Međutim, gomilanje simptoma srčanog udara je obično postepeno i retko trenutno. Što pre budete reagovali, veće su šanse da preživite. Odmah pozovite hitnu službu ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma.

9. Koronarna bolest srca (KBS)

Koronarna bolest srca (KBS)
Foto: whstatic.com
Koronarna bolest srca je termin koji opisuje šta se dešava kada je protok krvi do srca blokiran ili prekinut nagomilavanjem masnih materija u koronarnim arterijama. Tokom vremena se zidovi arterija pune masnim naslagama i ovaj proces je poznat kao ateroskleroza, a masne naslage ateroma.

10. Šta izaziva aterosklerozu?

Šta izaziva aterosklerozu?
Foto: whstatic.com
Faktori načina života, pušenje, visok holesterol, visok krvni pritisak (hipertenzija) i dijabetes.
Image source: whstatic.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email