None
11 0 1 0

10 znakova da ste zdravi KAO DREN čak iako se ne bavite NIKAKVOM fizičkom aktivnošću

Podeli
Zdravlje
Sashka M.
Zdravlje
Apr 13, 2018

U nekim zemljama, ljudi troše preko 100 dolara na mesečnu članarinu za teretanu, ali ne možemo vas kriviti ako vežbanje u teretani nije po vašem ukusu. Možda vam zapravo i nije potrebno ako je vaše trenutno zdravlje dovoljno dobro. Ponekad kad vidimo osobu, odmah pomislimo da nam izgleda bolesno ili zdravo. Želite li da saznate u kakvom ste zdravstvenom stanju? Nastavite da čitate.

1. Stanje kose i noktiju

Stanje kose i noktiju
Foto: brightside.me
Da započnete ovaj test, pogledajte u kakvom su stanju vaša kosa i nokti. Stvari na koje morate obratiti pažnju kada je kosa u pitanju jesu:

- Procvetali krajevi
- Beživotna kosa
- Suvo teme
- Krhka kosa

Ako nemate nijedan od ovih simptoma, drago nam je da vam možemo reći da je provera vašeg zdravlja dobro počela. Kada su nokti u pitanju, potrebno je eliminisati:

- Krhkost
- Ljuštenje
- Snažni, suvi nokti koji se lako lome (nedovoljan unos vode)

Sve gore navedeno može biti znak da se telo bori, pa nemojte ignorisati ove simptome.

2. Oči sve govore

Oči sve govore
Foto: brightside.me
Jednostavan način da proverite da li imate problema sa jetrom ili bubrezima, zajedno sa bolestima krvnih sudova, jeste da pogledate svoje beonjače. One bi trebalo da budu:

- Jarko bele ili boje ljuske jajeta.
- Ako vidite krvne sudove, oni bi morali biti jedva primetni.
- Bez crvenila ili suvoće.

Možda vam se čini da sve ovo nema mnogo veze sa vašim zdravljem, ali zapravo ima. Zdravstveno stanje zavisi od mnogo faktora, a kombinacija nekoliko gore navedenih problema, može da vam oteža da ostanete jaki i vitalni. Ne potcenjujte ih.

3. Indeks telesne mase (BMI)

Indeks telesne mase (BMI)
Foto: brightside.me
Hajde da procenimo uopšteno stanje vašeg tela - vašu visinu i težinu. Istraživanja pokazuje da 1 od 3 odrasla čoveka ima prekomernu težinu. Gojaznost dovodi do ozbiljnih oštećenja organizma, između ostalih i do bolesti krvnih sudova, srčanog udara i dijabetesa. Za računanje zdrave težine, koristi se indeks telesne mase. Računa se pomoću formule: Težina (kg) : Visina² (m) = BMI. Ukoliko je rezultat između 18,5 i 24,9, imate normalnu težinu. Rezultat ispod ovih vrednosti ukazuje na neuhranjenost, a veći rezultat na gojaznost.

4. Definisanost mišića i simetrija

Definisanost mišića i simetrija
Foto: brightside.me
Težina se različito raspoređuje kod različitih ljudi, pa pogledajte simetriju svog tela. Ne radi se samo o "lepom" izgledu tela, već ona pokazuje da se delovi tela razvijaju na zdrav i uravnotežen način. Ako telo nije simetrično, to ukazuje na probleme sa mišićnom funkcijom i loše utiče na kosti i kičmu.

5. Odlazak u toalet

Odlazak u toalet
Foto: brightside.me
Ponekad su problemi sa težinom uzrokovani sporim metabolizmom i nepravilnim funkcionisanjem creva. Sada kada smo pogledali naša tela spolja, hajde da vidimo šta se dešava iznutra.
Prva stvar koju bi trebalo proveriti kako bi dobili uvid u zdravlje creva, jeste režim odlaska u toalet. Budite sigurni:

- Da nemate veoma retku stolicu.
- Da idete u toalet nekoliko puta dnevno.
- Boja urina je svetlo žuta (tamnija boja ukazuje na probleme sa zdravljem).

Ako imate neki od ovih problema, oni mogu biti znak ozbiljnih bolesti kao što su bolesti bubrega i creva, pa obratite pažnju na ove znakove.

6. Režim spavanja

Režim spavanja
Foto: brightside.me
Spavanje je vreme kada se telo najviše odmara. Za telo je ključno da imamo dobar san, a to znači:

- Zaspite za manje od 20 minuta.
- Spavate najmanje 6 sati, ali manje od 10 sati.
- Ne budite se često usred noći.
- Vaš krevet/dušek omogućava mišićima da se odmore.
- Energični ste tokom dana.

Zdrav san je neophodan za vaše dobro stanje. Ako se ne odmarate dovoljno, metabolizam će se poremetiti. Spavanje utiče na više aspekta vašeg života, pa zato čvrsto spavajte.

7. Nivo fitnesa

Nivo fitnesa
Foto: brightside.me
Ako ste sigurni da dobijate dovoljno energije tokom noći, hajde da proverimo da li je možete pravilno koristiti. Setite se onih dana kada ste imali časove fizičkog vaspitanja i morali ste da uradite određene vežbe kako biste pokazali nivo kondicije - upravo to isto treba da radite i kao odrasli. Zdrava odrasla osoba može da uradi sledeće:

- Najmanje 150 minuta umerene aktivnosti.
- Aerobik u trajanju od 10 minuta bez zamaranja.
- 10 sklekova bez pauze.
- Sprint od 60 sekundi bez zaustavljanja.
- 10 "burpija" bez zaustavljanja.

Napomena: ovo se odnosi na ljude ispod 50 godina.

Ako nemate vremena ili želje da uradite sve gore navedeno, postoji i jednostavniji način da proverite svoju fleksibilnost i pokretljivost. Sedite dole sa ispravljenim leđima, ispruženim nogama i spojenim stopalima ispred sebe i podignite ruke iznad glave. Savijte se, držeći ruke ispravljene ispred. Ako možete lako da dohvatite nožne prste, dovoljno ste fleksibilni i u dobroj formi. Ako ne možete, verovatno imate problema sa tetivama i pokretljivošću donjeg dela leđa i morate posvetiti više vremena istezanju i vežbanju.

8. Miris tela

Miris tela
Foto: brightside.me
Prijatan miris tela je znak da je telo zdravo. Nije dobar znak ako vaše telo miriše gorko ili kiselo - u nekim slučajevima, miris može da podseća na pokvarena jaja. Ne mešajte ove mirise sa prirodnim mirisom tela - ako se oznojite tokom treninga i vaš znoj miriše, to je potpuno normalno.

9. Nivo energije

Nivo energije
Foto: brightside.me
Kao što smo već pomenuli, nivo energije zavisi od našeg sna, ali i od toga da li se osećate iscrpljeno ili ne dok obavljate jednostavne zadatke kao što su:

- Osnovne vežbe
- 8 sati rada u kancelariji
- Bavljenje sportom

Nedostatak energije ukazuje na nizak nivo gvožđa, neuravnoteženu ishranu, pa čak i depresiju.

10. Dobra cirkulacija krvi

Dobra cirkulacija krvi
Foto: brightside.me
Ako imate bilo kakvih problema sa gore navedenim, možda imate veće zdravstvene probleme na koje morate obratiti pažnju. Cirkulacija krvi je od suštinskog značaja za dobro zdravlje - ona isporučuje bela krvna zrnca u područja sa virusima i tamo gde je potrebno lečenje, kiseonik u mozak i neophodna je za zdravlje srca i krvnih sudova. Znak upozorenja su glavobolje, utrnulost ili grčevi mišića.

11. Bonus: emotivni pregled

Bonus: emotivni pregled
Foto: brightside.me
Još jedan važan pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja jeste vaša sposobnost da se borite sa snažnim emocijama i vaš opšti pogled na život. Borba sa emocijama ukazuje na psihološke poremećaje kao što su neuroze i depresija.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email