None
9 0 1 0

9 navika sa kojima morate da prekinete ako želite da izbegnete bolesti tokom ovog hladnog talasa

Podeli
Zdravlje
Sanja O.
Zdravlje
Dec 14, 2016

Sve što je potrebno da uradite kako biste ostali zdravi za vreme ovih hladnih dana jeste da se odreknete nekoliko loših navika. Ukoliko se odreknete ovih 9 stvari, ne samo da ćete biti zdraviji već ćete i uživati po hladnom vremenu!

1. Pokrivanje nosa i usta šalom

Pokrivanje nosa i usta šalom
Foto: m.ilmajaam.postimees.ee
Kada je napolju hladno, vodena para koju udišemo, a zatim izdišemo se može pretvoriti u led, ako direktno pada na šal. Vazduh koji nakon toga udišete je znatno hladniji. Ovo može dovesti do angine, bronhitisa i iritacije kože. Ukoliko je zaista potrebno da pokrijete lice, nemojte pokrivati nos.

2. Trčanje dok drhtite

Trčanje dok drhtite
Foto: peterburg.ru
Kada osetite prve znakove smrzavanja, najpametnije je da se sklonite negde na toplo (prodavnicu ili kafić), da se zagrejete i dođete do daha, a zatim nastavite svojim putem. Nemojte forsirati sebe kada vam je već previše hladno.

3. Ne nanosite kremu na lice pre nego što izađete

Ne nanosite kremu na lice pre nego što izađete
Foto: glupih.net
Kada nanosite kremu za lice, voda će sa kože isparavati u narednih 30-40 minuta. U hladnim uslovima ovo dovodi do oštećenja kože. Najbolje što možete učiniti jeste da nanesete kremu ili losion barem pola sata pre nego što izađete, ili da potpuno isključite kreme na bazi vode.

4. "Zagrevanje" alkoholom kada ste napolju

"Zagrevanje" alkoholom kada ste napolju
Foto: be-in.ru
Biće vam toplo samo 30-40 minuta nakon što popijete alkohol. Nakon ove tačke, vaše telo će početi da se hladi velikom brzinom. Takođe, naš mozak ponekada ne može adekvatno reagovati na ovo i neće dobiti signal da se naše telo hladi. Bolje je piti samo dok ste unutra na toplom.

5. Nositi usku obuću i odeću

Nositi usku obuću i odeću
Foto: movies.disney.ru
Ukoliko nosite preusku odeću i obuću, veća je šansa da se brže smrznete. Ako se opredelite za širu odeću, vazduh između slojeva će zadržati toplotu vašeg tela.

6. Ispijanje nekog toplog napitka 30 minuta pre izlaska

Ispijanje nekog toplog napitka 30 minuta pre izlaska
Foto: iobevo.com
Ispijanje toplog čaja poboljšava cirkulaciju i imuni sistem. Takođe i širi krvne sudove, što će učiniti da vam telesna temperatura brže opadne kada ste na hladnom. Ukoliko vam je stvarno neophodno piće, popijte vodu ili neki napitak koji se služi hladan.

7. Nemojte izlaziti gladni ukoliko je napolju hladno

Nemojte izlaziti gladni ukoliko je napolju hladno
Foto: 7y7.com
Kako bi se proizvodila telesna toplota, telu je potrebna energija, inače će nam biti veoma hladno čim izađemo. Zbog ovoga morate jesti odmah, čim osetite da ste i malo gladni. U najmanju ruku, trebalo bi da se zadovoljite nekim grisinama.

8. Korišćenje kapi za nos pre izlaska

Korišćenje kapi za nos pre izlaska
Foto: kk.no
Hladno okruženje učiniće da nosne duplje postanu uže. Ukoliko budete koristili kapi za nos, sluzokoža neće moći da se brani od mikroorganizama niti da zagreje vazduh koji udišemo. Najbolje je jednostavno da izduvate nos pre nego što izađete.

9. Disanje na usta kada ste napolju

Disanje na usta kada ste napolju
Foto: forharriet.com
Kada dišete na usta niste u stanju da zagrejete vazduh, što povećava mogućnost od dobijanja angine. Da biste to izbegli, jednostavno dišite kroz nos.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email