None
10 0 1 0

Vaša kosa može vam otkriti da neka od ovih smrtonosnih bolesti razara vaše telo

Podeli
Zdravlje
Milica R.
Zdravlje
Nov 03, 2016

Kada je reč o kosi, većina nas je samo opere, stilizuje i nada se da izgleda lepo. Vaša kosa pokazuje drugima kakva vam je ličnost i kakav stil volite. Međutim, kosa može da otkrije mnogo o vašem zdravlju.

1. Suva i tanka kosa

Suva i tanka kosa
Foto: webmd.com
Suva kosa je obično takva zbog sušenja fenom, farbanja ili plivanja u bazenima. Takođe može biti znak da imate problem sa štitnom žlezdom, poznatom kao hipotiroidizam. Drugi znakovi za hipotiroidizam mogu biti dobijanje telesne mase, umor i slab rad srca. Posetite doktora ako mislite da imate ove simptome.

2. Plikovi na koži glave

Plikovi na koži glave
Foto: providr.com
Ovo je verovatno psorijaza. Ako patite od autoimunog poremećaja, postoje veće šanse da vam se ovo desi. Posetite dermatologa kako biste izlečili kožu glave.

3. Tanka kosa i opadanje

Tanka kosa i opadanje
Foto: providr.com
Iako je normalno da dnevno izgubimo od 100 do 150 vlasi kose, gubitak koji je veći od toga može da označava više simptoma, od dijabetesa do stresa. Gubitak kose može biti sporedni efekat nekih lekova. Posetite doktora.

4. Ćelavost

Ćelavost
Foto: hairlosshelp101.com
Ćelavost je obično privremena, ali ako se nastavi, onda može postojati ozbiljniji problem sa vašim hormonima. Gubitak kose može biti nasledan, tako da možete i vi naslediti ako je neko od vaše porodice ćelav.

5. Lomljiva kosa

Lomljiva kosa
Foto: providr.com
Ako se probudite sa dosta krivih ili slomljenih vlasi koje se nalaze na jastuku, onda znači da vam opada kosa. Uzrok mogu biti farbanje, izbeljivanje i sušenje pri velikoj temperaturi. Od toga kosa postaje slaba i lomljiva. Izbegavajte farbanje i jako sušenje fonom. Koristite masku za kosu kako biste je zaštitili.

6. Opadanje kose na pojedinim mestima

Opadanje kose na pojedinim mestima
Foto: en.hairmedicalrestoration.com
Ovo je poznato kao alopecija areata i često se pojavljuje u vidu "rupa" na glavi. Ovo može biti simptom dijabetesa i zato je bitno da posetite lekara što pre.

7. Žute mrvice na koži glave

Žute mrvice na koži glave
Foto: healthline.com
Perut ne brine mnoge od vas i verovatno mislite da nije ništa ozbiljno. Javlja se sezonski, najviše zimi kada vam je kosa najsuvlja. Posetite dermatologa kako bi vam rekao koji je najbolji šampon za vas.

8. Seda kosa

Seda kosa
Foto: providr.com
Ovo se najviše dešava genetski, ali neki veruju da je uzrok stres i način na koji folikuli prenose melanin. Počećete da sedite onda kad su i vaši roditelji počeli da sede. Ako počnete da sedite od stresa, pronađite način da smanjite taj nivo, kako bi vam se vratila prirodna boja.

9. Svrab

Svrab
Foto: xovain.com
Sebum je klizava supstanca koja se nalazi u žlezdama kose i u suštini je prirodni preparat za kožu glave. Ako vam je nivo sebuma nizak, onda će vas koža glave često svrbeti. Jedite povrće koje je bogato beta karotenom (kao što je šargarepa) i moći ćete da sredite problem.

10. Rascvetali krajevi

Rascvetali krajevi
Foto: hairbuddha.net
Ovaj problem može da označava suvu kosu ili neku drugu komplikaciju. Koristite široki češalj i češljajte od kraja do korena. Na ovaj način će vam se kosa lako odvojiti i neće pucati. Koristite hranljive šampone i regeneratore.
Image source: providr.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email