None
5 0 1 0

5 uznemiravajućih razlog zašto vam otiču noge i telo

Podeli
Zdravlje
Nadežda P.
Zdravlje
May 20, 2018

Naše telo se najvećim delom sastoji od vode. Ona se nalazi u našim mišićima, krvi, kostima i organima. Iako nam je voda neophodna za normalno funkcionisanje, nekad organizam zadržava previše vode. Ovaj poremećaj manifestuje se naticanjem delova tela kao što su noge, ruke, stomak. Iako privremeno oticanje nije veliki problem, dugoročno zadržavanje može izazvati niz problema, kao što su otkazivanje bubrega, citoza jetre, problemi sa srcem, rana menopauza. Predstavljamo vam neke od najčešćih uzroka prekomernog zadržavanja vode, kao i načine kojima se možete izboriti sa ovim problemom.

1. Ishrana

Ishrana
Foto: wikihow.com
Kuhinjska so sadrži elemente neophodne za normalno funkcionisanje organize, ali prekomerni unos soli dovodi do niza problema, kao što su prekomrna težina i zadržavanje vode.
Rrreporuka: smanjite unus soli na najviše 2300 miligrama (jedna kašičica soli). Pored toga, pokušajte da je u jelima zamenite začinima kao što su mirođija, biber, organo, đumbir, biber, paprika, a možete koristiti i limunov sok, senf ili sirće.

2. Način života

Način života
Foto: wikihow.com
Dugo sedenje ili stajanje dovodi do zadržavanja vode u tkivima. Ovo lako možete primetiti po simptomima kao što su otečeni zglobovi ili noge.
Preporuka: Važno je da održavate normalnu cirkulaciju krvi tokom dana. Ukoliko vaš posao zahteva da sedite ceo dan, iskoritite pauze da se prošetate ili uradite par vežbi. Pokušajte da pronađete vremena za fizičku aktivnost tokom dana, 15-30 minuta biće sasvim dovoljno.

3. Lekovi

Lekovi
Foto: wikihow.com
Lekovi za krvni pritisak, beta-blokatori, antidepresivi i drugi mogu dovesti do neželjenih efekata, među kojima je i zadržavanje vode.
Preporuka: ukoliko primetite ove simptome, obratite se svom lekaru kako bi vam prilagodio terapiju.

4. Hormoni

Hormoni
Foto: wikihow.com
Žene često imaju problema sa oticanjem pod uticajem hormona, bilo tokom mesečnog ciklusa, perimenopauze i menopauze. Hormoni koji imaju najvažniju ulogu u ovome jesu estrogen i progesteron.
Preporuka: najpre pokušajte da povedete računa o ishrani i eliminišete hranu koja dovodi do oticanja i nadimanja. Ukoliko ovo ne da rezultate, posetite lekara. U krajnjem slučaju može vam prepisati hormonsku terapiju koja će vaše hormone dovesti u ravnotežu.

5. Problemi sa srcem

Problemi sa srcem
Foto: wikihow.com
Jedan od simptoma srčanih poremećaja jeste oticanje nogu ili abdomena. Tada možete imati oticanje u kombinaciji sa slabošću, ubrzanim radom srca, kratkim dahom.
Preporuka: obavezno se obratite lekaru. On će uraditi analize kao što je EKG, snimanje srca ili magnetnu rezonancu kako bi utvrdio uzrok i otpočeo lečenje.
Image source: wikihow.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email