None
8 0 1 0

8 opasnih uzroka oticanja koje NI SLUČAJNO ne smete ignorisati

Podeli
Zdravlje
Dejan K.
Zdravlje
Apr 26, 2018

Da li vam se ikada dešavalo da vam ostane otisak od prstena na prstu ili da ne možete da obujete svoje omiljene cipele jer su vam stopala otečena? Lice vam je često ujutru podbulo, a stomak naduven? Ovo jesu razlozi za brigu. Do oticanja dolazi usled viška tečnosti u organizmu. Mi vam danas otkrivamo 8 najčešćih razloga koji dovode do skupljanja tečnosti u našem telu i kako da ih se se rešite.

8. So

8. So
Foto: brightside.me
Preporučen dnevni unos soli iznosi oko 5 grama ili jedna kafena kašičica. Ako unesemo više preko hrane, naše telo počinje da akumulira tečnost.
Šta možete da učinite: Ograničite unos soli. Ukus hrane popravite biljkama i začinima.

7. Alergija

7. Alergija
Foto: brightside.me
Ako je otok praćen crvenilom i svrabom, radi se o alergiji.
Šta možete da uradite: Ako se otok vrzo širi i zahvata vrat i lice, potražite hitnu medicinsku pomoć. Ako je otok mali, pomoći će i antihistaminici.

6. Hormoni

6. Hormoni
Foto: everydayhealth.com
Hormonalni disbalans jedan je od razloga nakupljanja tečnosti u telu. Ako vam je otečen trbuh, noge ili ste se ugojili, najverovatnije se radi o hormonskom edemu.
Šta možete da uradite: Promenite ishranu - ne jedite hranu bogatu proteinima, slatkiše, začinjenu i preslanu hranu. Posetite endokrinologa ili ginekologa koji će vam odrediti terapiju.

5. Bubrežne bolesti

5. Bubrežne bolesti
Foto: wikihow.com
Oticanje lica, naočito ujutru, često je znak bubrežnih oboljenja. Pored ovoga, možete primetiti bol u leđima i promenu boje urina.
Šta možete da uradite: Držite se odgovarajućeg režima ishrane. Spavajte na leđima (spavanje na stomaku može dovesti do oticanja lica). Posetite nefrologa.

4. Srčane bolesti

4. Srčane bolesti
Foto: fjent.com
Ako je oticanje nogu ili stomaka praćeno bolom u grudima, umorom ili otežanim disanjem, može da ukazuje na neku bolest srca.
Šta možete da uradite: Srčani edem se ne sme lečiti kod kuće. Posetite kardiologa što pre.

3. Lekovi

3. Lekovi
Foto: brightside.me
Oticanje može nastati i kao posledica uzimanja određenih lekova - na primer antipiretika, analgetika ili kontraceptivnih pilula.
Šta možete da uradite: Ako lekovi dovode do oticanja, konsultujte se sa doktorom da bi vam pronašao odgovarajuću zamenu koja neće imati takve propratne efekte.

2. Način života

2. Način života
Foto: brightside.me
Osobe koji veći deo dana provedu na nogama ili sedeći, mogu imati otok nogu.
Šta možete da uradite: Ljudima koji rade sedeći posao, preporučuje se da s vremena na veme naprave pauzu i malo se razgibaju. Preporučuje se i da ne sede prekrštenih nogu. Ako na poslu mnogo stojite, iskoristite svaki trenutak da sednete i izmasirate se . Nosite udobnu obuću i kompresione čarape.

1. Dehidracija

1. Dehidracija
Foto: brightside.me
U početnoj fazi dehidracije, telo počinje da akumulira tečnost za kasnije. Rezultat toga su otečen stomak, članci i zglobovi.
Šta možete da uradite: Pijte najmanje 1.2 litra vode dnevno. Izbegavajte kafu, alkohol i gazirana pića.
Zapamtite da oticanje ne mora uvek biti patološko stanje i da se javlja i kod zdravih ljudi zbog toplog vremena, nošenja neudobnih cipela i konzumiranja velikih količina tečnosti i slane hrane.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email