None
10 0 1 0

OVO SAMO ŽENE MOGU IZDRŽATI: 10 neverovatnih činjenica o trudnoći zbog kojih bi muškarci zaplakali da moraju da prolaze kroz njih

Podeli
Zdravlje
Jasna S.
Zdravlje
May 24, 2016

Ženski organizam predstavlja pravi prirodnih fenomen, a to se najlakše može uočiti kada je žena u drugom stanju. Pogledajte ovih 10 promena koje se dešavaju na ženskom telu tokom trudnoće:

1. Srce postaje veće

Srce postaje veće
Foto: littlethings.com
Srce trudnice se bukvalno povećava i počinje da lupa jače i pumpa više krvi. To je zato što za 9 meseci ono mora da lupa za dvoje, pa je potrebno da se poveća, a krv mora teći kroz njeno telo do tela bebe.

2. Stopalo može porasti za ceo jedan broj

Stopalo može porasti za ceo jedan broj
Foto: littlethings.com
Tokom trudnoće nećete se raširiti samo u struku već je moguće da i stopalo poraste. Stopalo tokom trudnoće može porasti za jedan broj, a kod većine žena stopalo ostane takvo i nakon trudnoće.

3. Materica postaje 500 puta veća

Materica postaje 500 puta veća
Foto: littlethings.com
Pre nego što žena postane majka, materica je veličine breskve. Tokom trudnoće ona se povećava i kada se dete potpuno formira nakon 9 meseci, ona postaje veličine prosečne lubenice.

4. Poboljšan sluh

Poboljšan sluh
Foto: littlethings.com
Najraniji indikatori ovoga su instinktivni odgovor na zvuk plača bebe.

5. Pojačava se i čulo mirisa

Pojačava se i čulo mirisa
Foto: littlethings.com
Estrogen koji buja u telu trudnice pojačava i čulo mirisa. Ovo je ujedno i najraniji znak trudnoće.

6. Telo stvara potpuno novi organ

Telo stvara potpuno novi organ
Foto: littlethings.com
Sve majke znaju šta je placenta, vreća nutrijenata koja raste zajedno sa bebom, hrani je i održava zdravom, ali malo njih je svesno da je to potpuno novi organ.

7. Karlica nikada neće biti ista

Karlica nikada neće biti ista
Foto: littlethings.com
Karlične kosti se tokom trudnoće polako odvajaju po 9 milimetara. Ovo se dešava da bi se porođaj lakše podneo i da bi dalo bebi više prostora da izađe, ali efekat ostaje trajan nakon bebinog rođenja.

8. Trudnice zrače

Trudnice zrače
Foto: littlethings.com
Tokom trudnoće hormoni divljaju i telo pojačava proizvodnju estrogena, što telu pomaže u stvaranju placente. Sav taj dodatni estrogen ima i nekoliko dodatnih faktora: jaka kosa, čvrsti nokti, a koža postaje sjajna.

9. Savitljivost

Savitljivost
Foto: littlethings.com
Do trećeg tromesečja većina trudnica ne može da veže sebi pertle, a onda telo počinje da luči relaksin, hormon koji omogućuje da ligamenti postanu savitljiviji.

10. Gorušica

Gorušica
Foto: littlethings.com
Trudnice se često suočavaju sa gorušicom i imaju probleme sa varenjem. Gorušica tokom trudnoće može biti znak da će vaša beba imati kosu odmah po rođenju jer gorušicu izaziva povećan nivo hormona.
Image source: littlethings.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email