None
14 0 1 0

14 bizarnih saveta za mršavljenje koji zapravo deluju

Podeli
Zdravlje
Milica P.
Zdravlje
Jul 11, 2017

Internet je prepun saveta i trikova kako da se brzo rešite suvišnih kilograma. Međutim, nije lako utvrditi koji zapravo deluju, a koji ne. Iako neki od njih zvuče krajnje bizarno, mnogi se kunu u njihovu delotvornost. Da ne biste morali da rizikujete i nagađate, mi smo isprobali neke od najpopularnijih saveta, kako bismo utvrdli koji su zapravo efikasni.
Imajte u vidu da je svaki organizam drugačiji i da ono što pomaže jednoj osobi ne mora da pomogne i drugoj.

1. Čaša vode pre obroka

Čaša vode pre obroka
Foto: brightside.me
Savet: Popijte čašu vode sobne temperature 15-20 minuta pre obroka. Voda će vam napuniti stomak i poješćete manje hrane. Takođe, organizam će potrošiti kalorije kako bi vodu zagrejao na temperaturu tela.
Efekat: Možda ćete zavarati stomak na 10 minuta, ali ubrzo ćete opet ogladneti i jesti kao i uobičajeno. Naš utisak je da ovaj trik ne deluje.

2. Aromaterapija

Aromaterapija
Foto: brightside.me
Savet: Kada kuvate, apetit vam može u potpunosti nestati samo zbog mirisa hrane koji zavara mozak da ste već siti. Zato se u aromaterapiji preporučuje da udišete arome jabuke, nane ili vanile kada ste na dijeti.
Efekat: Jak miris aromatičnih ulja zaista će zavarati vaš mozak, ali ne na duže vreme. Vrlo ubrzo apetit vam se može vratiti, čak jači nego što je bio. Ovaj trik deluje, ali ne zadugo.

3. Pranje zuba umesto deserta

Pranje zuba umesto deserta
Foto: brightside.me
Savet: Umesto da jedete, operite zube. Ukus menola u vašim ustima navešće mozak da misli da je sa obrokom već gotovo.
Efekat: Zvuči čudno, ali zapravo može biti vrlo delotvorno, jer pranje zuba asocira na kraj obroka ili kraj dana, te stoga može zavarati vašu glad na čak sat ili dva. Izgleda da ovaj trik zaista deluje.

4. Jedite stojeći

Jedite stojeći
Foto: brightside.me
Savet: Preporuka glasi da jedete stojeći jer ćete na taj način sagoreti više kalorija, brže ćete napuniti stomak i ješćete manje.
Efekat: Možda ćete jesti manje, ali ne zato što ćete brže napuniti stomak, već ćete se verovatno umoriti hodajući okolo sa tanjirom. Ovaj trik deluje, ali ne kako je obećano.

5. Držite pribor "pogrešnom" rukom

Držite pribor "pogrešnom" rukom
Foto: brightside.me
Psiholozi tvrde da ćete jesti manje ako jedete rukom koja vam nije dominantna, dakle, levom uoliko ste desnoruki i obrnuto.
Efekat: kako smo navikli da uglavnom koristimo obe ruke za držanje pribora, teško da ćete jesti manje nego inače, tako da je naš utisak da ovo ne deluje.

6. Koristite hladne boje u trpezariji

Koristite hladne boje u trpezariji
Foto: brightside.me
Savet: Ako jedete previše, preporučuje se da koristite hladne tonove, poput plave i ljubičaste, jer će vas oni smiriti i smanjiti vam apetit. Ove boje uglavnom ne povezujemo sa hranom jer je ona retko u tim bojama, naročito kada je u pitanju brza hrana.
Efekat: Iako zvuči čudno, vrlo verovatno ćete zaista jesti manje, tako da ovaj trik po svoj prilici deluje.

7. Večerajte pri slabom osvetljenju

Večerajte pri slabom osvetljenju
Foto: brightside.me
Savet: Ako jedete sa prigušenim osvetljenjem, nećete znati koliko vam je još hrane ostalo i poješćete taman onliko koliko vam je potrebno.
Efekat: Vrlo moguće da vam je jelo u polumraku povezano sa svečanim večerama u restoranu, gde svakako jedete polako i uživate u svakom zalogaju. Ovaj trik je, prema našem mišljenju, delotvoran.

8. Birajte hranu koja se sporije vari

Birajte hranu koja se sporije vari
Foto: brightside.me
Savet: Čak i hrana koja ima približan broj kalorija vari se za različito vreme. Stoga je, recimo bolje da doručkujete jaja nego ovsene pahuljice.
Efekat: Jajima je zaista potrebno više vremena da se svare, apored toga imaju i više masnoće, koja deluje zasitno, pa bi svakako trebalo da vas drži sitim do ručka. Ovaj trik deluje.

9. Sredite se za obrok

Sredite se za obrok
Foto: brightside.me
Savet: Ako ste formalno ili lepo obučeni, podsvesno ćete se i ponašati formalnije. Ješćete polako i duže žvakati svaki zalogaj. Takođe, uska odeća neće vam dozvoliti da se prejedete.
Efekat: Ovaj trik deluje, ne samo iz ovih razloga već i zato što ćete jesti pažljivije, vodeći računa da se ne isprljate.

10. Pojedite 2 kockice crne čokolade kada ste gladni

Pojedite 2 kockice crne čokolade kada ste gladni
Foto: brightside.me
Savet: Crna čokolada u malim količinama daje vam energiju, suzbija apetit i ne goji.
Efekat: Bitno je da izaberete čokoladu koja ima 70% ili više kakao delova. Ona će vam zaista smanjiti apetit, ali nažalost, većina nas je nema uvek pri ruci.

11. Akupunktura

Akupunktura
Foto: brightside.me
Savet: Stavite prst na tačku između gornje usne i nosa i masirajte je 5 minuta kako biste smanjili apetit.
Efekat: Iako je akupunktura možda delotvorna u nekim slučajevima, na nas nije tako delovala, te stoga smatramo da ovaj trik nije delotvoran.

12. Podelite hranu na dve porcije

Podelite hranu na dve porcije
Foto: brightside.me
Savet: Nutricionisti preporučuju da obroke podelite na pola i jednu porciju pojedete odmah, a drugu ostavite za kasnije.
Efekat: Moguće je da ćete zaista sprečiti grickanje loše hrane između obroka i bićete uvek siti, i to bez neprijatnog osećaja prejedanja.

13. Žvaćite svaki zalogaj 40 puta

Žvaćite svaki zalogaj 40 puta
Foto: brightside.me
Savet: Što duže žvaćete, to če vaš mozak imati više vremena da shvati da je pun. Nutriconisti tvrde da je 40 optimalan broj.
Efekat: Ovo je vrlo stara metoda i delimično je efikasna. Verovatno ćete zaista pojesti manje hrane nego inače, tako da vredi pokušati.

14. Koristite manje tanjire

Koristite manje tanjire
Foto: brightside.me
Savet: Koristite manje tanjire, jer će na njima biti manje hrane čak i kada ih potpuno napunite.
Efekat: Ista količina hrane zaista izgleda potpuno različito na velikom i malom tanjiru, pa ćete verovatno pojesti manje.

Generalni zaključak:
Iako je najbolji način da izgubite suvišne kilograme pravilna ishrana i fizička aktivnost, neki od ovih metoda vam mogu zaista pomoći da lakše prebrodite period mršavljenja i smanjite količinu hrane. Svakako, možete i sami isprobati sve ove savete kako biste videli koji je najbolji za vas.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email