None
10 0 1 0

Ako vas glava povremeno zaboli na TAČNO ovim mestima, to može ukazivati na visok pritisak, početak hronične migrene pa čak i TUMOR

Podeli
Zdravlje
Jasna S.
Zdravlje
Feb 21, 2017

Ne postoji osoba na svetu koja nije imala glavobolju. U nekim slučajevima možemo sami da rešimo problem, dok ponekad moramo da posetimo lekara. Sa ovim na umu, napravili smo vodič koji će vam pomoći da prepoznate tip glavobolje i kako je se rešiti.

Napeta glavobolja

Napeta glavobolja
Foto: brightside.me
Ovo je najčešći tip glavobolje na svetu. Simptomi: obično se javlja blagi bol, a ne probadajući. Napeta glavobolja često izaziva osećaj pritiska kao da nosite jaku traku oko glave. Intenzitet bola se povećava od jutra do večeri. Uzrok: Faktori koji deluju su teški stres, umor, loše držanje i nepravilan položaj glave. Hronična bol je retka i često je povezana sa povredama glave i vrata.

Tretman

Tretman
Foto: vripmaster.com
Možete uzeti bilo koji lek protiv bolova kako biste se rešili glavobolje. Međutim, ovo treba raditi s vremena na vreme. Ako je glavobolja učestala i traje dugo, konsultujte se sa lekarom. Takođe, budite fizički aktivni, redovno teglite ramena i vrat i provodite više vremena napolju.

Sinusna glavobolja

Sinusna glavobolja
Foto: brightside.me
Ovaj tip glavobolje je izazvan sinusitisom. Često je praćen temperaturom, otokom lica i napetošću na čelu i obrazima. Simptomi: osećaj dubokog pritiska i bola u čelu i predelu oko obrva i ispod očiju. Bol postaje jači kako oštrije pomerate glavu. Možda vam curi nos ili osećate umor. Uzrok: sinusni bol je izazvan sinusitisom. To je takođe česta komplikacija nakon prehlade ili rezultat sezonske alergije.

Tretman

Tretman
Foto: whstatic.com
Sinusna glavobolja često prođe sama. Ako imate alergiju, antihistamini mogu pomoći. U drugom slučaju, najbolje je da posetite lekara koji će vam prepisati antibiotike.

Migrena

Migrena
Foto: brightside.me
Svi simptomi ove jake glavobolje se javljaju prilikom napada migrene koja napreduje kroz četiri faze. Uzrok: migrena se često povezuje sa kršenjem procesa metabolizma i dilitacijom krvnih sudova u mozgu. Osoba takođe može da nasledi genetsku predispoziciju za razvoj migrene.

Tretman

Tretman
Foto: whstatic.com
Trenutno ne postoji lek protiv migrene, osim dosta vrsta tretmana koji mogu da izleče simptome. Posetite doktora kako biste znali koje lekove da uzimate. Redovno vežbanje će vam pomoći da značajno poboljšate svoje zdravlje.

Klaster glavobolja

Klaster glavobolja
Foto: brightside.me
Klaster glavobolje su retke i doživi ih manje od 1% populacije. Pet puta su češće kod muškaraca nego kod žena. Simptomi: ova glavobolja može da izazove probadajući bol iza ili oko očiju, često na jednoj strani glave. Često se formira tokom spavanja. Simptomi takođe uključuju crvenilo očiju, osetljivost na svetlo i lakrimaciju. Bol traje od 15 minuta do sat vremena. Uzrok: naučnici ne znaju sa sigurnošću šta izaziva klaster glavobolju. Često je povezuju sa remećenjem telesnog biološkog sata.

Tretman

Tretman
Foto: whstatic.com
Lečenje klaster glavobolje može da bude komplikovano, jer se bol pojavljuje i prolazi spontano i brzo. Samo doktor može da vam pomogne oko ovog problema.

Mamurluk

Mamurluk
Foto: brightside.me
Uzrok: svako je čuo priče o glavobolji koja se javlja nakon konzumiranja alkohola. Jedan od njih sugeriše da alkohol izaziva dilataciju krvnih sudova i utiče na nivo serotonina u telu. Osim toga, alkohol podstiče gubitak vode i dehidraciju - što je veliki okidač za migrenu.

Tretman

Tretman
Foto: whstatic.com
Najbolji lek je lek protiv bolova, dosta vode i dobar san. Mamurluk treba shvatiti ozbiljno. Ako imate glavobolju čak i nakon male količine alkohola, onda znači da bolujete od blagog oblika migrene.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email