None
8 0 1 0

5 užasnih stvari koje se dešavaju vašem telu ako previše često nosite štikle

Podeli
Zdravlje
Jasmina G.
Zdravlje
Mar 13, 2016

Istina je da ženske noge izgledaju fantastično u cipelama sa visokim štiklama. Ovakva obuća zajedno s visinom može podići i vaše samopouzdanje. Ali, to ne znači da trebalo da žrtvujete zdravlje radi izgleda.

Štikle su opasne po zdravlje. Zbog ovoga biste ih trebali izbegavati.

Foto: ilyke.co
Razmotrite prirodan položaj stopala. Dok nosite štikle, najveći deo vaše težine i pritiska je na petama. Ako mislite da se brzo vraćaju u prirodan položaj kad ih skinete, varata se. Štikle to potpuno promene.

Foto: ilyke.co
Jedna studija JAMA pokazuje da nošenje štikli uzrokuje enormno veliki pritisak na stoplala koja su u neprirodnom položaju, i sva težina je fokusirana na petama. Ovaj efekat postaje jači kada nosite još više potpetice. Tokom vremena, to može oslabiti pete.

Foto: ilyke.co
Zahvaljujući savremenoj medicinskoj tehnologiji, istraživači i lekari mogu videti kako telo funkcioniše kad žene nose visoke potpetice. Iako je lepo videti ženu u štiklama, štikle menjaju prirodnu raspodelu težine na kičmi i dodaje se pritisak na donji deo leđa.

Foto: ilyke.co
Neki izveštaju pokazuju da jedan pršljen gura drugi zbog konstantnog nošenja potpetica. Ovo je izuzetno bolno stanje, a to je onaj rizik koji ste odabrali kad god izaberete da ćete nositi štikle.

Foto: webmd.com
Rizikujete da dobijete određene povrede kada često nosite štikle. Ovo su samo neke od najčešćih opasnosti nošenja štikli:

Napeti mišići oko članaka

Bol u leđima jer se vaš centar gravitacije pomerio napred

Ahilova tetiva - Budući da je prednji deo stopala spušten, Ahilova tetiva se zateže, što nakon izvesnog vremena može postati vrlo bolno.

Foto: epainassist.com
Peta - Krute cipele mogu iritirati petu i tako izazvati uvećanje petne kosti. Taj deformitet se naziva Haglundovo oboljenje.

Foto: dailymail.co.uk
Ukočenost prstiju i trajna nervna oštećenja na prstima. U uskim i visokim cipelama prsti su stalno zgrčeni, pa čak i isprepleteni. Nažalost, ukoliko često nosite visoke pete, ovo stanje može potrajati, i to čak i onda kada nosite udobnu obuću.

Foto: medicaldaily.com
Ne morate da se potpuno odreknete visokih potpetica, pogotovo ako volite da ih nosite za posebne prilike. Međutim, trebalo bi uzeti u obzir da li ćete i dalje nositi potpetice ili se opredeliti za ravnu obuću ili da hodate bosi, što je zdravije.

Na taj način, vaše stoplao je u prirodnom stanju i možete poboljšati svoje opšte zdravlje.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email