None
10 0 1 0

Ako stalno osećate glad postoji OGROMNA šansa da bolujete od jedne od OVIH smrtonosnih bolesti

Podeli
Zdravlje
Milica M.
Zdravlje
Mar 06, 2017

Ukoliko konstantno osećate glad, a ne znate razlog za to, moguće je da se radi o nekom medicinskom problemu. Saznajte iz kojih to 10 razloga osećate glad i prejedate se, jer je u nekim slučajevima potrebna čak i lekarska pomoć.

1. Hipertiroidizam

Hipertiroidizam
Foto: debbiegrattan.com
Ukoliko mislite da jedete više nego obično, a i dalje gubite na kilaži, moguće je da vaša štitna žlezda proizvodi više hormona nego što bi trebalo. Mislite o štitnoj žlezdi kao o endokrinom organu koji svaki proces u vašem telu ubrzava. Takođe se može desiti da teže zadovoljavate svoje apetite, ukoliko je štitna žlezda previše aktivna. Takođe možete iskusiti nagle promene raspoloženja, umor, nokti će biti lomljivi, a kosa opadati.

2. Hipoglikemija

Hipoglikemija
Foto: livestrong.com
Nizak nivo šećera u krvi može se dogoditi iz više razloga, a neki od njih su preskakanje obroka ili problemi sa pankreasom. Rezultat je isti, stomak koji krči vapeći za energetskim podsticajem.

3. Dijabetes

Dijabetes
Foto: dreamstime.com
I dijabetes tipa 1 i tipa 2 remete nivo šećera u krvi, što može dovesti do osećaja gladi u trenucima kada ljudi pokušavaju da vrate nivo šećera u normalu. Nizak nivo šećera u krvi izaziva apetit, a visok nivo šećera izaziva žudnju za hranom.

4. Stres

Stres
Foto: eatingdisorderhope.com
Tokom rasprave ili svađe, hormon stresa kotizol preplaviće naše telo, te smo zbog toga ubeđeni da smo gladni kada zapravo i nemamo potrebu za kalorijama. To nije prejedanje iz nužde, već nam mozak zbog prevelike količine kortizola govori da smo gladni.

5. Gojaznost

Gojaznost
Foto: allegro.pl
Prejedanje može dovesti do povećanja telesne težine, ali u začaranom krugu, samo gojaznost može dovesti do toga da ste stalno gladni. Višak masti može dovesti do porasta nivoa insulina, što takođe učiniti da budete gladni. Masne ćelije mogu dovesti do toga da budete manje osetljivi na hormon sitosti, leptin.

6. Određeni lekovi

Određeni lekovi
Foto: webmd.com
Povećan apetit je nuspovaja unošenja mnogih lekova, uključujući i antidepresive, steroide za razne alergije, kao i lupus, isto tako i za lekove protiv epileptičnih napada. U svakom slučaju nemojte prestajati sa svojom terapijom, već se konsultujte sa lekarom oko eventualne promene medikacije.

7. Nesanica

Nesanica
Foto: aif.ru
Bez preporučenih 7-8 sati sna svake noći, vašem telu će biti teže da reguliše hormone koji kontrolišu nivo gladi kada se probudite. Hormon gladi, grelin će biti aktivniji i osećaćete glad čak i kada vam kalorije nisu potrebne.

8. PMS

PMS
Foto: htv.com.pk
Hormonske promene koje se dešavaju tokom PMS-a mogu vas naterati da pojedete mnogo slatkiša, ali vam je isto tako i potrebno više kalorija kako bi zadovoljili svoje telo koje je posebno zahtevno onih dana u mesecu. Žene se u ovom periodu često osećaju umorno i dehidrirano, ali kako bilo telo svakako zahteva više kalorija.

9. Dehidratacija

Dehidratacija
Foto: metacenterchicago.com
Čak i ako osećate glad, možda se osećaj gladi pomešali sa tim da vaše telo zapravo traži vodu. Često ćete kada telu nedostaje vode zapravo prvo osetiti glad, pa tek nakon nekog vremena žeđ. Šta god osećali, telu je potrebno oko 7-8 čaša vode dnevno kako bi normalno funkcionisalo.

10. Depresija

Depresija
Foto: franceshaxtonmd.com
Do prejedanja može doći u slučaju depresije ili anksioznosti. Takođe može biti uzrok nedostatak serotonina koji podiže raspoloženje, a hrana kao što je pasta ili hleb dovodi do povećanja njegovog nivoa, kažu lekari.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email