None
10 0 1 5

SPREMITE SE ZA TRUDNOĆU: Evo šta se dešava vašem mozgu i organizmu kad ostanete trudni

Podeli
Zdravlje
Maki S.
Zdravlje
Mar 03, 2016

Trudnoća je najturbulentniji i najdinamičniji period života jedne žene. Ovde otkrivamo šta je uzrok nespretnosti, promena rapoloženja i žudnje za nekom hranom.

Foto: ilyke.co
Mnoge žene navode da je jedan od prvih znakova trudnoće je to što su postale nespretne: stalno su im spadali ključevi, prosipanje mleka, tekućine u kuhinji ili saplitanje o sopstvene noge. Jedna studija je saopštila da je 27% žena palo najmanje jednom u toku trudnoće što je identičan slučaj kod ljudi starijih od 65 godina.

Daj mi kisele krastavčiće i eurokrem ako imaš!

Daj mi kisele krastavčiće i eurokrem ako imaš!
Foto: ilyke.co
U principu, organizam žudi za hranom koja joj je potrebna. Žudnja za slanom hranom, može biti znak dehidratacije ili disbalans elektrolita. Procenjuje se da u 60% žena javlja želja za kiselim krastavcima, sardinom, čokoladom, jajima, sladoledom, kikiriki puterom, eurokremom...

Foto: fitmommydiaries.blogspot.rs
Studija sa Univerziteta u Konetikanu izjavila je da preferencija hrane tokom cele trudnoće varira. Dok su gorke namirnice posebno neprijatne tokom prvog tromesečja, prednost slane i kisele hrane povećana je u toku drugog i trećeg tromesečja.

Foto: babyresource.com
Smatra se da žudnja za slanom hranom, kao što je čips, može da bude faktor i rizik nastanka celulita. Zato treba ograničiti unos soli jer ona vezuje za sebe vodu, sprečava njeno izlučivanje iz organizma.

Foto: ilyke.co
Tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, nivo estrogena i progestrogena raste brzo. Do 6. nedelje trudnoće nivo estrogena je 3x veći od nivoa hormona tipičnog menstrualnog ciklusa.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email