None
13 0 1 0

SMRT NAM DAHĆE ZA VRATOM: 13 na prvi pogled bezopasnih navika koje vam UNIŠTAVAJU zdravlje (našu decu najviše pogađa broj #11)

Podeli
Zdravlje
Marko M.
Zdravlje
Mar 23, 2017

Iako nam se neke navike čine bezopasnim i bezazlenim, one mogu izazvati ozbiljne infekcije i uticati negativno na naše zdravlje. Pogledajte kojih 13 navika bi trebalo da promenite kod sebe kako biste bili zdraviji!

1. Grickanje noktiju

Grickanje noktiju
Foto: img.medscape.com
Iako vodite računa o higijeni, to ne znači da su vaši nokti uvek čisti, što znači da će bakterije lakše dospeti u vaš organizam. Bacili mogu izazvati mnoge bolesti i prikovati vas za krevet nekoliko dana.

2. Čačkanje nosa i usta

Čačkanje nosa i usta
Foto: express.co.uk
Može se dogoditi da čačkate nos ili usta prstom na kom se nalaze bacili. Takođe, može se dogoditi da cedite akne ili bubuljice i na taj način dozvolite bacilima da dospeju u vaš organizam.

3. Nošenje nekvalitetnih naočara

Nošenje nekvalitetnih naočara
Foto: images.deccanchronicle.com
Naočare čija su stakla napravljena od jeftine plastike neće zaštiti vaše oči od ultraljubičastih zraka. Ovo čak može dovesti i do opekotina mrežnjače. Takođe, ovo može izazvati širenje zenica što će udvostručiti dozu UV zraka. Ovo može dovesti do katarakte i oštećenja vida, pa čak i raka.

4. Sedenje sa prekrštenim nogama

Sedenje sa prekrštenim nogama
Foto: media.coreperformance.com
Studije su pokazale da sedenje sa prekrštenim nogama, bilo na stolici ili na podu, može dovesti do proširenih vena, hipertenzije, pa čak i oštećenja nerava.

5. Ispijanje nemasnog mleka

Ispijanje nemasnog mleka
Foto: res.cloudinary.com
Masnoća ekstraktovana iz mleka je zamenjena sintetičkim supstancama ili mlekom u prahu. Vitamini i druge hranljive materije su izgubljene u tom procesu. Postupak sinteze oksidira holesterol u mleku, koja kada se konzumira može dovesti do srčanog udara.

6. Hraniti ptice

Hraniti ptice
Foto: il4.picdn.net
Gradske ptice su prenosioci raznih zaraznih bolesti koje se mogu preneti na vas. Tako da je najbolje da hranu ostavljate u posudama ili na zemlji umesto da im dozvolite da vam jedu iz ruke.

7. Spavati pokrivene glave

Spavati pokrivene glave
Foto: sleepsugar.com
Spavanje pokrivene glave dovodi do akumulacije ugljen-dioksida i smanjuje unos kiseonika, što šteti mozgu.

8. Nositi slušalice ili bubice predugo

Nositi slušalice ili bubice predugo
Foto: malestandard.com
Nositi slušalice ili bubice predugo nije dobro za vaše uši jer može izazvati gubitak sluha.

9. Nostiti preteške torbe

Nostiti preteške torbe
Foto: wayneturner.files.wordpress.com
Nositi preteške torbe nije dobro za vaše telo jer stvara dodatni pritisak na ramena i leđa, stvaraju užasan bol u leđima, loše držanje tela i bola u vratu.

10. Previsoke potpetice

Previsoke potpetice
Foto: reetos.com
Visoke potpetice su neprijatne i vrše pritisak na zglobove koji može dovesti do artritisa, povrede tetiva i bola u leđima. Nezgode su česte kada se radi o visokim potpeticama i mogu dovesti i do frakture stopala.

11. Ostajati budan do kasno

Ostajati budan do kasno
Foto: stethnews.com
Ukoliko ostajete budni do kasno, to će umoriti vaše telo, zbog čega će i vaš imunitet patiti. A da ne pominjemo podočnjake.

12. Preskakanje doručka

Preskakanje doručka
Foto: image.slidesharecdn.com
Preskakanje doručka smanjuje rezerve energije i utiče na metabolizam. Osim toga, ješćete više tokom dana što će dovesti do gojenja.

13. Spavanje sa šminkom

Spavanje sa šminkom
Foto: 3.bp.blogspot.com
Spavanje sa šminkom šteti vašoj koži. Ovo će dovesti za zapušivanja pora i pojave pega. Šminka za oči može biti još opasnija zbog hemikalija koje maskara sadrži i koje mogu dospeti u vaše oči. To može izazvati iritaciju, infekcije i oštećenje vida.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email