None
11 0 1 0

11 sitnica koje svaki dan radimo a koje nam UNIŠTAVAJU organizam

Podeli
Zdravlje
Lana L.
Zdravlje
Mar 21, 2017

Većina stvari na koje smo se navikli nisu toliko bezbedne koliko nam se čini. Neke od njih su štetne, a neke čak i opasne. Ovo su 11 svakodnevnih stvari koje radimo, a koje su vrlo loše po zdravlje. Budite oprezni!

1. Prekrštene noge

Prekrštene noge
Foto: brightside.me
Ovaj problem je prvi put pomenula kompanija za dopunu hrane 1999. godine. Iako su pokrenuli kampanje velikih razmera pod nazivom "Veliko precrtavanje", to nisu bili samo oglasni trikovi: brojne studije su utvrdile da sedenje sa prekrštenim nogama (na stolici ili podu) dovodi do hipertenzije, proširenih vena i oštećenja nerava.

2. Unošenje dosta vode

Unošenje dosta vode
Foto: brightside.me
Dobro ste pročitali, unošenje dosta vode nije uvek zdravo, kao ni premalo. Istraživači insistiraju da su potrebe vode kod svakog pojedinca individualne. Ako se bavite sportom ili krećete mnogo, pijte više; ako imate bubrežne ili kardiovaskularne probleme, pijte manje. Najbolji način da ispunite dnevnu dozu vode je kad ste žedni - ako niste, ne preterujte.

3. Nošenje naočara lošeg kvaliteta

Nošenje naočara lošeg kvaliteta
Foto: brightside.me
Kako bi uštedeli novac, proizvođači koriste jeftinu plastiku koja ne štiti vaše oči od UV zračenja, što može da dovede do oštećenja rožnjače. Vaše zenice se šire i primaju duplu dozu ultraljubičastog zračenja, koje još više šteti nego ne nošenje naočara. Višak UV indeksa može da izazove kataraktu, oštećenje očiju ili čak rak.

4. Hranjenje ptica

Hranjenje ptica
Foto: brightside.me
Ovo je omiljena aktivnost roditelja da rade sa decom, ali nažalost nije preporučljivo i može da bude opasno. Šanse da gradske ptice nose razne bolesti su veće od 50%. Golubovi nose ornitozu, kolibacilozu, histoplazmozu, salmonelozu, tuberkulozu, listeriozu, tularemiju, toksoplazmozu i još mnogo toga.

5. Mleko bez masti

Mleko bez masti
Foto: brightside.me
Mleko bez masti nije ni blizu običnog mleka u smislu korisnosti. Kada se iz mleka ukloni mast, uklanjaju se i vitamini koji su zamenjeni štetnim sintetičkim supstancama. Mnogi proizvođači "ojačavaju" mleko bez masti dodajući mleko u prahu, koje može da oksidira holesterol. Za sada ne postoje klinički dokazi, ali je poznato nakupljanje arteriojskog plaka koji može da poveća rizik od srčanog udara.

6. Spavanje sa strane ili na stomaku

Spavanje sa strane ili na stomaku
Foto: brightside.me
Svako od vas voli da spava u poziciji u kojoj zaspi. Međutim, ova navika može da izazove različite zdravstvene probleme, od kojih su neki ozbiljni. Kada spavate na boku (u fetalnom položaju), sprečavate dijafragmu da se slobodno kreće, što može da izazove bol u leđima i plećne probleme. Spavanje na stomaku stavlja pritisak na sve ostale organe. Najbolje je spavanje na leđima i izbegavajte ga jedino ako patite od apneje.

7. Lečenje toplim oblogama i bocama

Lečenje toplim oblogama i bocama
Foto: quoracdn.net
Nanošenje toplote ili hladnoće na bolno mesto je svačiji omiljeni način za uklanjanje bola, ali postoji čitav spisak negativnih efekata koji uključuje tople boce. Ovo uključuje krvarenje, akutno zapaljenje u stomaku (slepo crevo, holecistitis, pankreatitis) i par sati ili nekoliko dana nakon uganuća ili povrede. Termalna procedura je takođe štetna kad lečenja raka.

8. Loše držanje

Loše držanje
Foto: brightside.me
Ovo podrazumeva simetričnu poziciju svih organa. Obratite pažnju na kičmu i podesite stolicu onako kako vam odgovara. Sedište treba da bude čvrsto, visina treba da odgovara dužini butina. Zadnjica treba da popuni 2/3 stolice. Oslonite se leđima, tako da je kičma čvrsto postavljena na naslonu. Ramena i lopatica treba da su na istom nivou, a stomak opušten. Nemojte da prekrstite noge - to će vam ometati cirkulaciju krvi. Zauzmite stav koji stavlja vašu težinu na kukove, dok glava gleda napred i gore. Ne žurite da promenite pozu kada vam je neprijatno. Neka vam se mišići naviknu na pravilan položaj.

9. Nošenje otvorene obuće u gradovima

Nošenje otvorene obuće u gradovima
Foto: brightside.me
Svako voli da nosi otvorenu obuću i odeću preko leta, ali koji su rizici? Postoji velika šansa da ćete dobiti žuljeve ili rane (bilo da je ujed insekta ili mala rana) koji se mogu lako zaraziti, a infekcija se može proširiti na celo telo.

10. Ručak na radnom mestu

Ručak na radnom mestu
Foto: brightside.me
Postoje različite vrste radnog mesta, ali je većina njih opasna i puna bakterija koje nisu dobre za probavu. Ako vam to nije dovoljno, zapamtite da miris hrane možda smeta vašim kolegama, vašem mozgu je potreban odmor, nogama trening, a vašem stomaku skoncentrisanost na unos hrane.

11. Priprema kokica u mikrotalasnoj

Priprema kokica u mikrotalasnoj
Foto: brightside.me
Nije u pitanju način pripreme - već sadržaj kukuruza za kućnu upotrebu pod nazivom dijacetil. To je ujedno sintetičko ulje i aroma. Kada isparava, ono ulazi u vaša pluća i oštećuje ih. Možete smanjiti štetnost tako što ćete ih jesti kada se ohlade.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email