None
10 0 1 6

Ako osećate nelagodnost u nogama dok ležite, to znači da vaše telo pokušava da vam kaže da nešto nije u redu sa vašim zdravljem! Ni slučajno ne ignorišite ili možete završiti u bolnici!

Podeli
Zdravlje
Mirka S.
Zdravlje
Apr 07, 2016

U proseku 1 od 10 osoba pati od ovog stanja. Simptomi uključuju veliku želju za stalnim pomeranjem i premeštanjem nogu, bol, svrab, lupanje, pa čak i osećaj kao da nešto gmiže po nogama.

U nastavku istražujemo neke od uzroka i proći ćemo kroz nekoliko jednostavnih načina na koje možete učiniti promene u vašem stilu života i nesumnjivo ublažiti simptome.

Šta je sindrom nemirnih nogu?

Šta je sindrom nemirnih nogu?
Foto: littlethings.com
Smatra se da je sindrom nemirnih nogu posledica poremećaja sna. To proizilazi iz poremećaja nervnog sistema, a karakteriše ga neodoljiva potreba za pomeranje noge tokom spavanja.

Simptomi uključuju peckanje, svrab, bolove u nogama, i osećaj kao da nešto puzi. To se dešava kada osoba odmara, opušta ili spava. Većina ljudi ima problem da zaspi, i prema Nacionalnom institutu za neurološke poremaćaje i moždani udar, takvo stanje često dovodi do ekstremne iscrpljenosti i umora tokom dana. U najgorem slučaju može dovesti do oštećenja pamćenja ili depresije.

Hronične bolesti

Hronične bolesti
Foto: littlethings.com
U mnogim slučajevima, genetika igra ulogu u poremećaju nervoznih nogu. Takođe, jedan od faktora su i hronične bolesti gde se navodi da se simpromi određenih medicinskih stanja kao Parkinsova bolest, insuficijencija bubrega, periferna neuropatija i djabetes, poklapaju sa sindromom nemirnih nogu.

Medicinski lekovi i pilule

Medicinski lekovi i pilule
Foto: littlethings.com
Neki lekovi mogu pogoršati sindrom nemirnih nogu. Lekovi za mučninu, antidepresivi, lekovi za alergije, antipsihotici, svi oni sadrže neki nivo sedativa koji utiču na nerve tokom sna.

Trudnoća

Trudnoća
Foto: littlethings.com
Neke žene su primetile da su tokom trudnoće imale sindrom nervoznih nogu, posebno u poslednjem tromesečju. Ovo može biti izazvano nizom faktora, uključujući manjkavost minerala, hormonalne promene ili neuravnoteženost u nivoima dopamina. No, budite bez brige, simptomi nestaju u roku od mesec dana nakon porođaja.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email