None
8 0 1 0

8 skrivenih simptoma raka pluća koje svaka žena treba da zna

Podeli
Zdravlje
Milica P.
Zdravlje
Aug 05, 2017

Kada je u pitanju zdravlje, najbolji način da se zaštitimo jeste da osluškujemo sopstveno telo. Naravno, samo doktor može da uspostavi dijagnozu, ali niko ne poznaje vaše telo bolje od vas samih. Vi ćete prvi znati da nešto nije u redu - čak i pre pojavljivanja vidljivih simptoma. Ne radi se o tome da doktori ne znaju o čemu pričaju, već niko ne zna šta je normalno za vaše telo kao što znate vi sami. Zato je važno da prepoznate i suptilne znake koje vam organizam šalje, a koji mogu da predvide ozbiljan zdravstveni problem. Žene bi morale biti svesne da kod njih ista bolest može davati različite simptome u odnosu na simptome kod muškaraca. Na primer, rak pluća godišnje ubije više žena u odnosu na ostale oblike raka, a simptomi ove bolesti su sprecifični za ženski pol.

1. Gubitak daha

Gubitak daha
Foto: littlethings.com
Svi znamo kako izgleda gubitak daha, ali većina nas ga je iskusila nakon nekog naprezanja. Ako i samo ustajanje iz kreveta ujutru dovodi do toga da izgubite dah, to može biti znak ozbiljnog respiratornog oboljenja. Gubitak daha je jedan od najranijih simptoma svih oblika raka pluća.

2. Osećaj umora

Osećaj umora
Foto: littlethings.com
Hroničan umor je simptom mnogih bolesti, od gripa do lupusa. Ako osećate iscrpljenost koja je više od razdražljivosti zbog neprospavane noći, posetite odmah lekara. Umor može biti način na koji vam organizam poručuje da štedi energiju da bi pokušao da vas izleči.

3. Konstantno kašljanje

Konstantno kašljanje
Foto: littlethings.com
Ako imate kašalj koji nikako da prođe i samo se pogoršava, vreme je da posetite lekara. Kašalj je prirodna reakcija tela na iritaciju u respiratornom sistemu, ali ako ne prolazi, to znači da ni iritacija nije prošla. Konstantno kašljanje je poznat rani simptom svakog oblika raka pluća i može vam pomoći da na vreme otkrijete problem i započnete lečenje.

4. Bol u leđima i ramenima

Bol u leđima i ramenima
Foto: littlethings.com
Sigurno ne biste povezali bol u leđima sa plućima, ali kod žena oštar bol i bol oko lopatica ukazuju da nešto nije kako treba. Razglog tome je to što su žene sklonije obliku raka pluća koji se zove adenokarcinom. Ovaj tumor raste iz spoljašnjih slojeva pluća, pa može da pritiska rebra i kičmu.

5. Promukao glas

Promukao glas
Foto: littlethings.com
Promukao glas obično povezujemo sa pušenjem, ali u nekim slučajevima iznenadni promukao glas može biti simptom raka koji se širi. Kancer u respiratornom sistemu može da dovede do upale i iritacije glasnih žica, što uzrokuje hrapav ili promukao glas. Ako promuklost traje tri ili više nedelja, vreme je da iskontrolišete grlo i pluća.

6. Gubitak težine

Gubitak težine
Foto: littlethings.com
Većina nas se muči da izgubi tih 5-10 tvrdoglavih kilograma viška. Ako iznenada počnete da mršavite bez ikakvog truda i da brzo gubite kilograme, to može biti razlog za brigu. Kada postoji bolest, organizam troši masne rezerve, a vi nemate apetita da biste stvorili nove.

7. Otežano gutanje

Otežano gutanje
Foto: littlethings.com
Ako postoji otok i upala respiratornih puteva, javlja se i otežano gutanje. Osetljivost grla kao posledica prehlade nije razlog za brigu, ali ako konstantno imate problem sa gutanjem vode ili hrane, možda bi bilo dobro da utvrsite uzrok tome. Doktor će eliminati faktore kao što su alergije i infekcije, pre istraživanja drugih mogućnosti.

8. Bol u grudima

Bol u grudima
Foto: littlethings.com
Kao što smo napomenuli ranije, adenokarcinom daje malo drugačije simptome od ostalih oblika raka. On može da izazove bolove u grudima na isti način kao što izaziva bolove u leđima, što može da dovede do pleuralnog izliva, bolnog stanja izazvanog nakupljanjem tečnosti između dva lista plućne maramice. Ako osećate uporan bol u jednoj tački u rebrima, što pre potražite stručnu pomoć.
Image source: littlethings.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email