None
13 0 1 0

13 upozoravajućih znakova da se nešto LOŠE događa sa vašim organizmom i zdravljem

Podeli
Zdravlje
Milica R.
Zdravlje
Mar 29, 2017

Većina vas provodi dosta vremena ispred ogledala, bilo tokom šminkanja ili prostog proučavanja. Da li ste pogledali sve delove tela i primetili nešto neuobičajno? Naučite kako da prepoznate znakove da nešto nije u redu sa vašim zdravljem.

1. Sede pre 40 godine

Sede pre 40 godine
Foto: littlethings.com
Za mnoge ljude seda kosa nije razlog za brigu, jer je to prirodan proces starenja. Međutim, rana pojava sedih može biti povezana sa anemijom, poremećajem štitne žlezde, nedostatkom vitamina B i vitiligom.

2. Naborane ušne školjke

Naborane ušne školjke
Foto: littlethings.com
Ovo je takođe znak starenja, ali neka istraživanja kažu da naborane ušne školjke znače da imate povišeni rizik od srčanog udara. Ako uši imaju bore ili nabore, to je potencijalni pokazatelj koronarne bolesti.

3. Teški kapci

Teški kapci
Foto: littlethings.com
Teški kapci označavaju nešto više od starenja. Iako je pretežno zbog godina, institut sa Novog Zelanda objašnjava da uzroci mogu da budu nervni problemi, bolest ili povrede, kao i izlaganje suncu. Ako vam kapci umanje vidljivost, obratite se lekaru.

4. Otečen vrat

Otečen vrat
Foto: littlethings.com
Vrat može da bude otečen jer ste neudobno spavali ili imate problema sa štitnom žlezdom. Problem štitne žlezde može da utiče na sve ostalo, od nivoa stresa, otkucaja srca, do temperature tela.

5. Ružni nokti

Ružni nokti
Foto: littlethings.com
Vaši nokti vam mogu otkriti mnogo toga o zdravlju. Zbog toga obratite pažnju ako počnu da menjaju oblik ili boju. Ako vaši nokti imaju horizontalnu liniju, onda znači da se loše hranite ili ste bili bolesni. Ako se krive ka spolja, onda može biti simptom anemije.

6. Kratke obrve

Kratke obrve
Foto: littlethings.com
Možda mislite da su kratke obrve znak starenja, ali ako počnu da opadaju od spoljne strane, onda znači da imate problem sa štitnom žlezdom. Ovo može da utiče na vaše hormone i metabolizam, sve u zavisnosti od hipotiroidizma. Može se lečiti različitim tretmanima.

7. Ne tako bele oči

Ne tako bele oči
Foto: littlethings.com
Žućkaste oči mogu biti znak da ste umorni ili iscrpljeni, ali ako su žuće nego inače, može biti znak žutice (ikterusa). Ovo karakteriše žuta koža i beonjače zbog visokog nivoa pigmenata bilirubina u krvi. Kod odraslih se žutica javlja zbog raznih problema. Obratite se lekaru ako primetite simptome.

8. Preplanulost bez sunca

Preplanulost bez sunca
Foto: littlethings.com
Ako vam koža postane tamnija bez izlaganja sunčevoj svetlosti, onda se treba obratiti lekaru. Ovo može biti simptom retke bolesti poznate kao Adisonova bolest, od koje možete osetiti umor, mučninu i malaksalost.

9. Ispucale usne

Ispucale usne
Foto: littlethings.com
Ispucale usne su česta pojava kada je napolju hladno vreme, ali pukotine na uglovima usana mogu biti izazvane niskim nivoom cinka i vitamina B. Takođe, postoji šansa da je nivo vitamina A vrlo visok.

10. Crveno lice

Crveno lice
Foto: littlethings.com
Crvenilo lica (obraza i nosa) utiče na žene u starosti od 30 do 55 godina. Može biti izazvano stresom, začinjenom hranom i izloženosti suncu, zbog toga smanjite sve ove stvari koliko god je moguće. Takođe možete razgovarati sa lekarom kako bi vam prepisao odgovarajuće antibiotike.

11. Dugačak domali prst

Dugačak domali prst
Foto: littlethings.com
Ako vam je kažiprst kraći od domalog prsta, znači da ste izloženi visokom nivou testosterona dok ste bili u majčinoj utrobi. Visok nivo testosterona može da utiče na različite načine: visoku želju za intimnim stvarima, ali i takođe stvara podložnost artritisu kolena. Postoji niz terapija u ovom domenu, među kojima je zamena hormona.

12. "Pileća koža"

"Pileća koža"
Foto: littlethings.com
"Pileća koža" ili "ketoza pilaris" je uzrokovana velikom količinom keratina, zbog čega se na leđima, rukama ili nogama javljaju izbočine. Keratin, koji štiti kožu od infekcija i drugih štetnih stvari, može da izgradi čepove koji blokiraju otvore folikule dlake. Iako je ova pojava bezopasna, obratite se lekaru.

13. Hladne noge

Hladne noge
Foto: littlethings.com
Ako su vam stopala neubičajno hladna, to može biti znak vaskularne bolesti. Ako su vam hladne i noge i ruke, postoji šansa da bolujete od Rejnoovog sindroma koji ima nekoliko jakih autoimunih stanja. Ako imate neke od navedenih simptoma, trebalo bi da imate razlog za brigu i posetite lekara.
Image source: littlethings.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email