None
10 0 1 0

10 besplatnih psiholoških saveta za koje ljudi bacaju OGROMNE pare kod psihologa

Podeli
Zdravlje
Dragana P.
Zdravlje
Apr 13, 2018

Istraživanja pokazuju da psiholozi iz Švajcarske imaju najviše plate u ovom polju. Njihova prosečna plata je oko 70 000 evra godišnje. Ipak, njihovi saveti nisu ništa drugačiji od onih koje biste dobili u drugoj zemlji. Ako pitate osobu koja upravo izlazi iz ordinacije psihijatra šta je naučila, verovatno ćete čuti jedan od sledećih odgovora. Ne morate plaćati silne pare da biste čuli odgovore do kojih možete doći sami. Iako ovi odgovori mogu pomoći većini ljudi, ipak postoje i situacije kada je potrebno da ipak porazgovarate sa nekim stručnjakom.

1. Većina problema dolazi iz vašeg detinjstva. Samo pogledajte u svoje roditelje

Većina problema dolazi iz vašeg detinjstva. Samo pogledajte u svoje roditelje
Foto: brightside.me
Kako se vaši roditelji ponašaju? Koji su njihovi motivi? Postoji mnogo teorija koje objašnjavaju da većina problema potiče od našeg detinjstva. Ako shvatite i razumete zašto su vaši roditelji uradili ovo ili ono, bićete spremni da im oprostite i napravite ogroman korak napred u prihvatanju sebe.

2. Problemi sa drugima su u vašoj glavi

Problemi sa drugima su u vašoj glavi
Foto: instagram.com
Unutrašnji dijalozi poput: "Trebalo je da odgovorim drugačije" ili "Uradio je to zato što..." potpuno su beskorisni. Ne možemo objasniti akcije drugih ljudi: oni su odrasli u drugačijoj atmosferi i imaju iskustva drugačija od vaših. Stoga kada pokušavate da razumete zašto je neko tako reagovao, suočavate se sa problemom koji je u vašoj glavi.

3. Govorite više o svojim osećanjima, ne odbacujte ljude

Govorite više o svojim osećanjima, ne odbacujte ljude
Foto: instagram.com
- "Tužna sam zato što si mi to uradio."
- "Šta sam uradio?

Kako izbeći osuđivanje? Kada osobu optužite za nešto, ona pokušava da se zaštiti. Ako iskažete svoja osećanja, dajete im šansu da poprave situaciju, da sačuvaju svoje dostojanstvo i da vam objasne svoje postupke.

4. Više brinite o sebi i manje brinite o tuđem mišljenju o vama

Više brinite o sebi i manje brinite o tuđem mišljenju o vama
Foto: instagram.com
Poređenje sebe sa drugima loša je i beskorisna navika. Kao što smo već rekli, svi imamo drugačije znanje, finansije, fizičku formu, lične kvalitete, želje i postignuća. Ako nas nečije ideje inspirišu, to je sjajno - mi formiramo svoje želje i ciljeve. Ipak, ako pokušamo da kopiramo nečiji život, uništavamo priliku da proživimo svoj i u njemu uživamo.

5. Izađite iz svoje zone komfora

Izađite iz svoje zone komfora
Foto: instagram.com
Ovaj savet je dobar za sve sfere života. Ako želite da pronađete muža, upoznate ljude, promenite posao, imate više razgovora za posao, pronađete svoju strast, uđite u nešto što vam je zanimljivo. Sve što je potrebno je da izađete iz svoje zone komfora.

6. Postavite granice i ne dajte nikom da ih ruši

Postavite granice i ne dajte nikom da ih ruši
Foto: instagram.com
U većini situacija, klijenti psihologa pokušavaju da pronađu rešenje u svojim odnosima sa drugim ljudima, kao što je svekrva koja vas nervira, ludi šef ili nervozni tinejdžer. Savet da u ovim situacijama postave granice rešava 50% ovih problema. Ako nastavite da trpite nečije loše ponašanje, ništa se neće promeniti. Ipak, ako štitite svoje granice, vaš protivnik će barem početi da vas poštuje.

7. Svakog dana napravite mali korak napred

Svakog dana napravite mali korak napred
Foto: instagram.com
Dovoljno je 2 dana da formirate naviku i naviknete sebe na određeni način gledanja stvari. To znači da ako, na primer, ne možete da kažete "hvala" svom mužu, zapišite sve dobro što je uradio tog dana. Kada mu se zavalite za sve to, shvatićete možda da ipak nije tako loš.

8. Razmišljajte o iskustvu koje ste stekli zahvaljujući nekoj situaciji

Razmišljajte o iskustvu koje ste stekli zahvaljujući nekoj situaciji
Foto: instagram.com
Svaka stresna situacija znači izlazak iz vaše zone komfora. To takođe znači i da ste stekli novo iskustvo koje će vam poći da se sledeći put ne nađete u takvoj situaciji. Ako ste kasnili na posao i zato niste dobili povišicu, veza je jasna. Ako želite da gradite dobre odnose sa ljudima, morate misliti o svemu i razumeti šta treba da uradite i kako da rešite određene probleme.

9. Pustite stvari da prođu

Pustite stvari da prođu
Foto: brightside.me
Ako želite da promenite nešto, nemojte preterivati. Ako imate porodične probleme i znate šta treba da se promeni, promenite to sami i nemojte terati ostale članove da to urade za vas. Takođe, možete promenitii i sebe i pustite da stvari prođu ili terati članove porodice da rade šta vi želite i samo pomognete stvaranju nestabilne situacije. Izbor je vaš.

10. Nemojte sebi biti mučitelj, budite prijatelj

Nemojte sebi biti mučitelj, budite prijatelj
Foto: korenshadmi.com
Treba da budete spremni da priznate poraz i prihvatite da ne možete uticati na sve. Nemojte razmišljati o stvarima iznova i iznova i nemojte razmišljati o vremenu uloženom u nešto kao protraćenom. Ako za tenutak zastanete, to znači da ste se prisetili prethodnog iskustva i da ste spremni da dalje izaberete pravac u kom želite ići.
Image source: instagram.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email