None
12 0 1 8

12 najčešćih simptoma oštećenja jetre koje stariji ljudi ne smeju ignorisati ako žele da ostanu živi

Podeli
Zdravlje
Cveta F.
Zdravlje
May 23, 2016

Ključni posao jetre je da pročisti krv iz digestvnog trakta koji odlazi dalje u ostatak tela i ima vitalne funkcije od značaja. Evo nekih znakova koji vam ukazuju da treba da budete na oprez i da pod hitno posetite lekara.

Nadutost u stomaku

Nadutost u stomaku
Foto: searchhomeremedy.com
Kada se nivo albumina, proteina u krvi i tečnosti u stomaku smanji, to može izazvati bolest jetre, od kojih je ciroza jetre najveći uzrok. Nadutost se može izlečiti diureticima i ishranom sa manje soli, dok se u ekstremnim slučajevima uklanja pomoću igle koja se ubrizgava u stomak.

Žutica

Žutica
Foto: qsota.com
Oštećenje jetre dovodi i do žute boje kože i očiju, zbog žučnih pigmenata u krvi. U izuzetno teškim slučajevima, žutica može dovesti do gubitka funkcije mozga i često se javlja u vidu demencije kod starijih ljudi. Tretman zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta i stanje se popravlja kada je jetra zdravija.

Bolovi u stomaku

Bolovi u stomaku
Foto: istudentnurse.com
Bolovi u gornjem ili donjem desnom uglu stomaka označava oštećenje jetre. Pacijenti obično osećaju probadajući bol koji se primiri kada popiju lekove. Ovo može biti štetno, posebno lekovi na recept kao što je Paracetamol. Ovi lekovi uznemiruju stomak i povećavaju štetne osobine ako ih konzumirate sa alkoholom.

Promena boje urina

Promena boje urina
Foto: globescientific.com
Povećan broj bilirubina u krvotoku čini boju urina tamno žutom. Ova telesna tečnost normalno se izbacuje kroz žuč i mokraću i ako je prisutna velika količina, može dovesti do komplikacija. Tamni urin može biti uzrokovan mnogim faktorima kao što su dehidracija, kamen u žuči i enzima.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email