None
10 0 1 0

10 najranijih simptoma koji ženama pokazuju da im pluća razara ovaj smrtonosni oblik raka

Podeli
Zdravlje
Nadežda P.
Zdravlje
Dec 03, 2016

Rak pluća ubja više žena godišnje od bilo kod drugog oblika raka, a samo je mali broj žena svestan simptoma, posebno onih koji su karakteristični za njihov pol. Saznajte kojih 10 simptoma ukazuju na mogućnost tumora na plućima kod žena.

1. Kratak dah

Kratak dah
Foto: littlethings.com
Svi znamo ovaj osećaj, i uglavnom ovo ostimo nakon naprezanja. Ukoliko samo stanete iz kreveta, a izgubite dah, to može predstavljati ozbiljan problem respiratornih organa. Kratak dah je rani simptom skoro svake vrste raka.

2. Bol u leđima i ramenima

Bol u leđima i ramenima
Foto: littlethings.com
Verovatno ne možete povezati ova dva, ali kada su žene u pitanju, oštar bol i bolovi u predelu lopatica mogu ukazivati na to da nešto nije u redu. To je zato što su žene sklone obliku raka pluća koji se naziva adenokarcinom. Tumori ovakvog oblika rastu sa spoljne strane pluća, tako da mogu vršiti pritisak na rebra i kičmu.

3. Osećaj umora

Osećaj umora
Foto: littlethings.com
Osećaj umora može biti simptom mnogih bolesti, od gripa do lupusa. Ukoliko se osećate iscrpljeno, kao nakon neprespavane noći, iako ste tek ustali, trebalo bi da posetite lekara. Umor može biti način da vam telo kaže da nešto nije u redu i da mora da koristi rezervnu energiju kako bi se izlečilo.

4. Konstantan kašalj

Konstantan kašalj
Foto: littlethings.com
Ukoliko imate kašalj koji jednostavno ne želi da prođe ili se pogoršava, vreme je da posetite lekara. Kašalj je prirodna reakcija na iritaciju vašeg respiratornog sistema i ukoliko kašalj ne prestaje, to može značiti da ni iritacija nije nestala. Kašalj je jedan od simptoma svakog oblika raka i može vam pomoći da rak otkrijete na vreme.

5. Depresija i druge promene raspoloženja

Depresija i druge promene raspoloženja
Foto: star.txstate.edu
Istraživači su nedavno primetili iznenađujuću vezu između dijagnoze depresije, anksioznosti i drugih psihijatrijskih simptoma i raka pluća. U neočekivanom broju, bolesnici od raka, posebno raka pluća, otkriju tumor kada budu poslani na psihijtrijsku negu.

6. Glavobolja

Glavobolja
Foto: homeremedybook.com
Glavobolja može biti znak da se ras sa pluća proširio na mozak. Međutim, nisu sve glavobolje povezane sa metastazom mozga. Tumor pluća ponekada može stvoriti pritisak na gornju šuplju venu. Iz ove vene se krv kreće od gornjeg dela tela ka srcu. Pritisak može izazvati glavobolju.

7. Promukao glas

Promukao glas
Foto: littlethings.com
Promukao glas obično povezujemo sa pušačima, međutim, u nekim slučajevima iznenadne promuklosti, može se raditi o raku pluća. Rak u vašem respiratornom traktu može iritirati glasne žice i učiniti vaš glas promuklim. Ukoliko promuklost traje 3 nedelje ili duže, vreme je da posetite lekara.

8. Gubitak na težini

Gubitak na težini
Foto: littlethings.com
Većina nas se veoma namuči dok ne izgubi 5-8 kilograma. Ukoliko iznenada izgubite nekoliko kilograma, a niste na dijeti, vreme je da se zabrinete. Vaše telo troši masti, a zbog manjka apetita nećete moći da ih nadoknadite.

9. Problemi sa gutanjem

Problemi sa gutanjem
Foto: littlethings.com
Ukoliko imate problema sa otokom ili upalom respiratornog trakta, takođe nećete moći normalno ni da gutate. Ukoliko ste nedavno bili prehlađeni, onda to nije razlog za brigu, ali ukoliko tek tako imate problem da progutate hranu ili vodu, morate ispitati šta je izazvalo oticanje grla. Vaš lekar može ispitati alergije i infekcije pre nego što vas pošalje na ozbiljnije analize.

10. Bol u grudima

Bol u grudima
Foto: littlethings.com
Kao što smo ranije pomenuli, adenokarcinom se manifestuje na mnogo različitih načina. On takođe može izazvati bol u grudima, na isti način na koji prouzrokuje bol u leđima. Takođe može doći i do pleuralnog izliva, bolnog stanja zapaljenja plućne maramice.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email