None
10 0 1 0

10 podmuklih simptoma raka pankreasa koji čak i lekari teško otkrivaju. Odmah proverite i reagujte na vreme!

Podeli
Zdravlje
Dejan K.
Zdravlje
Feb 06, 2017

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, to može značiti ono najgore, zato je najvažnije da odmah posetite svog lekara. Svaki simptom koji na vreme primetite može vam spasiti život i pomoći vašem lekaru da vas izleči.

1. Žućkaste oči

Žućkaste oči
Foto: littlethings.com
Gomilanje žuči u krvotoku se takođe naziva žutica. Ovo izaziva i mnoge druge simptome pored svraba stopala i ruku. Žuč ima svetlo žuti pigment i možete ga primetiti čak i u beonjačama. Ovo je još jedan znak da je došlo do blokade žučnih puteva i tumora pankreasa.

2. Bol u stomaku

Bol u stomaku
Foto: littlethings.com
Bol u predelu abdomena je simptom mnogih bolesti. Bol koji dolazi iz pankreasa često opisujemo kao "mučninu" i često kao bol od gladi. Ljudi koji su imali rak pankreasa govorili su da bol prestaje kada se nagnete ka napred.

3. Čudna stolica

Čudna stolica
Foto: littlethings.com
Vaša stolica je jedan od prvih pokazatelja da sa vašim pankreasom nešto nije u redu. Ukoliko se žuč ne obrađuje pravilno, vaša stolica neće biti normalne braon boje. Umesto toga, izgledaće bledo, boje gline, ukoliko je ovo slučaj, veoma je važno da ovo saopštite svom lekaru.

4. Iznenadni gubitak težine

Iznenadni gubitak težine
Foto: littlethings.com
Ukoliko iznenada gubite na težini, a niste na dijeti, to je možda znak da bi trebalo da se zabrinete. Ukoliko se tumor pankreasa razvija, to može sprečiti temeljno varenje hrane. To znači da masti i šećer samo prolaze kroz vaše telo i ne lepe se, naravno to isto važi i za najvažnije hranljive materije.

5. Promene na koži

Promene na koži
Foto: littlethings.com
Mogu se javiti promene na kožu, u vidu osipa i pojačanog svraba. Ove promene se javljaju kada je kancerom zahvaćena glava pankreasa.

6. Žudnja za određenim namirnicama nestaje

Žudnja za određenim namirnicama nestaje
Foto: littlethings.com
Ukoliko ste uvek imali potrebu za čokoladom, sirom ili nekom drugom namirnicom, a sada više nemate želju za njima, to je možda razlog da se zabrinete. Ukoliko pankreas prestane da proizvodi regularne digestivne enzime, to može promeniti vaš apetit. Pored toga što osećate mučninu, hrana za kojom ste nekada žudeli, sada više nije toliko ukusna.

7. Gubitak apetita

Gubitak apetita
Foto: littlethings.com
Rak pankreasa ne samo da će vas naterati da zaboravite na namirnice koje ste obožavali, već možete potpuno i izgubiti apetit. Možete osetiti glad, i samo nakon 2-3 zalogaja osećaćete se prepuno. Ovo se dešava usled nedostatka enzima, što može zbuniti vaš stomak. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma bitno je da odmah posetite svog lekara.

8. Svrab ruku i nogu

Svrab ruku i nogu
Foto: littlethings.com
Čak i najmanji tumor pankreasa može blokirati žučne puteve. Ukoliko se to dogodi, to će se odraziti na vaše telo. Kada ima previše žuči u krvi, stvaraju se jedinjenja koja se ne mogu razložiti. Ova jedinjenja akumuliraju u rukama i nogama, što može dovesti do svraba.

9. Iznenadna dijagnoza dijabetesa

Iznenadna dijagnoza dijabetesa
Foto: littlethings.com
Dijabetes je bolest koja nastaje kada telo ne može proizvesti dovoljno insulina i prestaje da reguliše nivo šećera u krvi. Ovo je česta bolest koja dolazi u raznim oblicima, ali ukoliko je odjednom dijagnostikovan odrasloj osobi, to može značiti da imate problem sa rakom pankreasa. Budući da problem sa pankreasom može dovesti do problema sa proizvodnjom insulina, trebalo bi saopštiti lekaru da želite da uradite analize.

10. Iscrpljenost i depresija

Iscrpljenost i depresija
Foto: littlethings.com
Rak pankreasa dovodi do malaksalosti, a može se javiti i depresija. Vrlo je bitno ove simptome uočiti na vreme i reagovati što pre jer je rak pankreasa vrlo progresivan. U slučaju da se otkrije na vreme, veće su šanse za njegovo izlečenje.
Image source: littlethings.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email