None
11 0 1 0

11 simptoma koji pokazuju da vaša štitna žlezda ne radi kako treba i da vam urniše zdravlje

Podeli
Zdravlje
Milica P.
Zdravlje
Nov 20, 2016

Ako se jave neki problemi na telu, mnogi prepisuju prehladi, starenju ili alergiji. Međutim, neke od stvari mogu biti mnogo ozbiljnije, kao što je problem sa štitnom žlezdom. Pogledajte najčešće simptome i prepoznajte ih na vreme.

1. Zatvor

Zatvor
Foto: littlethings.com
Ako imate problema sa zatvorom, verovatno je došlo do prekida proizvodnje hormona, što je izazvalo zastoj u varenju. "Ovo je jedan od tri najčešća simptoma hipotiroidizma", kaže specijalista doktor Robin Miler.

2. Česta pospanost

Česta pospanost
Foto: littlethings.com
Svakome se desi da ima problem da ustane ujutru, ali kada to postane nepodnošljivo, treba se obratiti lekaru. Spora štitna žlezda može da uspori telesne funkcije, od čega se osećate pospano čak i tokom dana.

3. Opadanje kose i suva koža

Opadanje kose i suva koža
Foto: littlethings.com
Da li vam je koža suva i svrbi vas, a nije zima? Ovo je simptom problema sa štitnom žlezdom. Metabolizam vam se menja i smanjuje se znojenje. Možda su vam nokti i kosa postali slabi, što takođe izaziva štitna žlezda koja prekida proces rasta dlake.

4. Iznenadni porast kilaže

Iznenadni porast kilaže
Foto: littlethings.com
Iako dobijanje na kilaži može da bude od raznih faktora, iznenadni porast bez ikakvih razloga postaje problem. Doktor Miler kaže: "Kod mene dolaze pacijenti koji su jeli u normalnim svakodnevnim količinama, ali su počeli da dobijaju kilograme niotkuda. Oni vežbaju, ali bez uspeha. Ovo se dešava zbog nedovoljno aktivnih štitnih žlezda".

5. Nezainteresovanost za intimnost

Nezainteresovanost za intimnost
Foto: littlethings.com
Premalo štitnih hormona smanjuje libido. Međutim, drugi simptomi kao što su dobijanje na težini, bolovi u telu i gubitak kose, takođe doprinose smanjenju želje.

6. Bol u mišićima i stezanje

Bol u mišićima i stezanje
Foto: littlethings.com
Ako se povredite tokom vežbanja ili imate bol od nekog drugog sličnog simptoma, onda je to potpuno normalno. Međutim, ako osetite nasumičnu bol u rukama ili nogama, onda je krivac štitna žlezda. Nedostatak ovih hormona može da ošteti nerve i pošalje signale mozgu, koji nakon toga prenosi sve na ostatak tela. "Rezultat je neobjašnjiva bol", kaže doktor Miler.

7. Lupanje srca

Lupanje srca
Foto: littlethings.com
Kada ste zaljubljeni, možete da osetite lupanje srca. Međutim, podrhtavanje uzrokovano štitnom žlezdom je nešto sasvim drugo. Izražava se u vidu preskakanja srca i može se osetiti puls u predelu vrata i zgloba. Ovo znači da imate previše štitnih hormona u svom sistemu.

8. Pomućen um

Pomućen um
Foto: littlethings.com
Ovo može biti od starenja, ali i od štitne žlezde. Teško vam je da se koncentrišete i pomalo ste zaboravni. "Žene misle da je ovo zbog menopauze, međutim u pitanju je štitna žlezda", kaže doktor Miler.

9. Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak
Foto: littlethings.com
Ako imate visok krvni pritisak i ako ne može da se sredi bez lekova ili zdrave ishrane, onda imate ovaj problem. Ovo može da poveća nivo "lošeg" holesterola, što može da dovede do otkazivanja srca.

10. Povećan apetit ili promene u ukusu

Povećan apetit ili promene u ukusu
Foto: littlethings.com
Da li vam se hrana čini drugačija? Poremećaj rada štitne žlezde može da se umeša u ovo i da vam izmeni čulo ukusa i mirisa. Međutim, ako ne možete da prestanete da jedete, onda imate hipertireozu - previše aktivnu štitnu žlezdu. Ako imate ovaj poremećaj, onda će "aktivan deo" da balansira kalorije i nećete dobiti na kilaži. Iako zvuči kao san svake žene, zakažite pregled kod lekara.

11. Bol u vratu ili grlu

Bol u vratu ili grlu
Foto: littlethings.com
Ako primetite promene u glasu, grumen u grlu ili sličan bol, onda imate poremećaj štitne žlezde. Proverite da li vam je donji deo vrata otekao. Uzmite gutljaj vode i gledajte u ogledalu kako vam se ponaša grlo dok gutate, pratite pomeranje izbočine u oblasti štitne žlezde (nemojte da je pomešate sa Adamovom jabučicom). Ukoliko vidite neke izbočine u ovoj oblasti, posetite lekara, jer možda imate proširene štitne žlezde ili izraslinu.
Image source: littlethings.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email