None
11 0 1 0

Saznajte da li vaše šake pokazuju rane simptome raka

Podeli
Zdravlje
Lana L.
Zdravlje
Feb 18, 2016

Šake su jedan od najkorišćenijih delova tela. Rukujemo se, podižemo i spuštamo stvari, prljamo ih. Većina nas ne vodi dovoljno računa o njima. Pogledajte na svoje šake i proverite da li se na njima mogu očitati znaci raka.

Ako postanu veoma suve, trebalo bi da se zabrinete...

Ako postanu veoma suve, trebalo bi da se zabrinete...
Foto: blviral.com
Većina nas ne brine dovoljno o njima. Čak ih ni ne peremo koliko bi trebalo, a kamoli hidriramo dovoljno.

Suve pukotine na šakama

Suve pukotine na šakama
Foto: blviral.com
Iako je sasvim normalno da ruke postanu suve usled stalne upotrebe balzama, ponekad ta suva koža može da se opire čak i upotrebi krema i losiona. U tom slučaju bi trebalo da posetite doktora. Suva koža na nadlanicama i mesta koja su izgubila boju mogu ukazivati na ozbiljniji problem.

Natekle ruke

Natekle ruke
Foto: blviral.com
Rak je poznat po tome da pravi promene u čitavom telu, pa ako primetite bilo šta čudno, teba odmah da posetite doktora. Ako vam šake natiču ili se nadimaju, odmah potražite stručnu pomoć.

Bol u rukama

Bol u rukama
Foto: blviral.com
Ako bez razloga osećate bol u rukama, to može biti jedan od simptoma raka. On uzrokuje bol u različitim organima, a to uključuje i šake. Rak na potpuno drugom delu tela se može manifestovati kroz bol u šakama.

Promene na noktima

Promene na noktima
Foto: cdn-img.instyle.com
Neobjašnjive promene na noktima mogu biti simptomi raznih vrsta raka. Braon ili crne linije ili tačke ispod noktiju mogu ukazivati na rak kože. Izbledeli nokti mogu ukazivati na to da jetra ne funkcioniše kako bi trebalo, a može i ukaziva na to da možda imate rak jetre.

Promene na koži

Promene na koži
Foto: schweigerderm.com
Mnogi ljudi ignorišu pojavu pega i mladeža. Ukoliko primetite da su mladeži postali tamniji i ispupčeniji, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom. Promene melanoma kože su lakše za identifikovanje jer su te fleke nepravilnog oblika i značajno su tamnije boje. Ovo mogu biti indikatori raka kože.

Ostali simptomi raka

Ostali simptomi raka
Foto: blviral.com
Ruke su samo jedan od mogućih simptoma. Iznenadni gubitak težine, glavobolja, stalni umor, iritantan i uporan kašalj takođe mogu biti znaci raka.

Iznenadni gubitak težine

Iznenadni gubitak težine
Foto: drzubaidi.com
Gubitak težine ili neobična promena apetita mogu biti indikator kancera jednjaka, pankreasa, jetre, debelog creva, takođe može ukazivati na leukemiju ili limfom.

Hronični umor

Hronični umor
Foto: images.emedicinehealth.com
Ako primetite da ste umorni svakog dana duže od mesec dana ili imate problema sa kratkih dahom, a do tada niste imali takva iskustva, idite na pregled kod lekara. U najgorem slučaju ovo je simptom leukemije ili lifmoma.

Hronična glavobolja

Hronična glavobolja
Foto: assets.babycenter.com
Ukoliko niste skloni glavoboljama ili migrenama, a često vas boli glava, to može biti znak tumora na mozgu. Bol izaziva pritisak tumora na nerve.

Uporan kašalj

Uporan kašalj
Foto: o.aolcdn.com
Leukemija može izazvati simptome kao kod bronhitisa ili prehlade. Može se dogoditi i da iskašljavate krv, u tom slučaju obavezno posetite lekara. Neki oboleli od raka pluća prijavili su bol u grudima koji se proteže do ramena i do ruku.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email