None
4 0 1 0

Evo zašto nikako ne smete da dvaput koristite plastičnu flašu

Podeli
Zdravlje
Marko M.
Zdravlje
Jul 03, 2017

Plastična ambalaža je danas u svetu najčešća i najjeftinija. Kada kupimo vodu u plastičnoj flaši, uglavnom tu istu flašicu koristimo iznova i iznova, ne razmišljajući o tome da nam ovo može vrlo ozbiljno ugroziti zdravlje. Bilo da spadate među one koji tek s vremena na vreme kupe vodu, samo onda kada ih neočekivana žeđ ili vrućina na to nateraju, ili pak među one koji piju isključivo flaširanu, a ne vodu sa česme, evo šta biste morali da znate o plastičnoj ambalaži.

Koja vrsta plastike ispušta otrovne hemikalije u vodu?

Koja vrsta plastike ispušta otrovne hemikalije u vodu?
Foto: pixabay.com
Plastična ambalaža može ispuštati vrlo otrovne supstance u sadržaj koji se u njoj nalazi. Obratite pažnju na oznake koje se nalaze na dnu ambalaže - ovi brojevi u trouglićima pokazuju koja vrsta plastike je korišćena u izradi ambalaže.

- Boce sa oznakom 1 (PET ili PETE) bezbedne su samo za jednokratnu upotrebu. Kada su izložene kiseoniku ili visokim temperaturama, uključujući i sunčevu svetlost, ispuštaju toksične materije koje vam mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

- Izbegavajte boce sa oznakama 3 ili 7 (PVC i PC) jer u tečnost ili hranu mogu ispustiti toksične materije, koje dovode do razvoja teških oboljenja pri dugotrajnom izlaganju.

Koje su bezbedne, a koje nisu?

Koje su bezbedne, a koje nisu?
Foto: brightside.me
Boce napravljene od polietilena (2 i 4) ili polipropilena (5 i PP) pogodne su i za višekratnu upotrebu. One su relativno bezbedne za korišćenje ako u njima čuvate hladnu vodu i redovno ih dezinfikujete.

Plastične boce su pogodno stanište za razvoj štetnih bakterija

Plastične boce su pogodno stanište za razvoj štetnih bakterija
Foto: brightside.me
Kontzumiranje vode iz korišćene plastične boce skoro da je isto kao da ližete dasku WC šolje ili igračku vašeg psa, tvrde naučnici. Količina bakterija na njima često prevazilazi dozvoljene granice. Često sami stvaramo savršene uslove za njihov rast otvarajući bocu prljavim rukama, ne ispirajući je dovoljno ili čuvanjem tople tečnosti u njima.
Šta bi trebalo da uradite? Perite boce redovno koristeći deterdžent, sirće ili antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta.

Obratite pažnju na vrat boce

Obratite pažnju na vrat boce
Foto: brightside.me
Čaki ukoliko redovno peremo boce, još uvek se možemo otrovati ili čak dobiti hepatitis A. Istraživanja pokazuju da se većina bakterija nalazi u vratu boce koji nije moguće dobro oprati. Ako ih već koristite više puta, najbolje bi bilo da za konzumiranje koristite slamčicu.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email