None
2 0 1 0

PAZITE SE ŠEĆERA: Opasniji je nego što mislite!

Podeli
Zdravlje
Jelena K.
Zdravlje
Oct 31, 2015

Prema naučnim istraživanjima šećer je mnogo opasniji nego što pretpostavljamo... Ne samo da dovodi do gojaznosti, već i uzrokuje visoki krvni pritisak i srčana oboljenja!

Foto: (fokuzz.com
Šećer je očigledno veća pretnja zdravlju ljudi nego što smo to svesni. Studija koju je vodio doktor Robert Lustig, pedijatar i endokrinolog iz San Fransiska, tvrid da je zdravlje 43 gojazna deteta izuzetno poboljšano od kada su im slatkiši zamenjeni skrobnim grickalicama, kao što je čips. Iako su unosili istu količinu kalorija, njihovo metabolički poremećaj potpuno je izlečen za samo 10 dana.

U studiji je učestvovalo 43 dece, uzrasta od devet do 18 godina, gde su svi bili u bolnici zbog problema sa težinom i raznim zdravstvenim problemima, kao što je na primer visok pritisak.

Dato im je devet dana da se svakodnevno mere, kao i da jedu samo hranu koju im spreme u bolnici. Unos šećera smanjen im je sa 28 na 10 posto, a fruktoza sa 12 do četiri posto ukupnog unosa kalorija. Slatku hranu zamenili su im skrobnom hranom, kao što su hot dog, čips i pica.

Posle devet dana, tvrde naučnici, većina aspekata metaboličkog zdravlja kod dece se popravilo, od krvnog pritiska do količine lošeg holesterola i triglicerida, a šećer u krvi i nivo insulina opao je za trećinu.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email