None
10 0 1 5

10 užasavajućih načina na koje možete postati potpuno paralizovani u sopstvenom telu!

Podeli
Zdravlje
Sashka M.
Zdravlje
Jan 07, 2016

Većina nas je navikla da ima kontrolu nad svojim telom i uzimamo to zdravo za gotovo. Ali, šta bi se desilo kada bismo nad svojim telom potpuno izgubili kontrolu? Kako biste se osećali da ste svesni, ali da ne možete da se pomerite, komunicirate, pa čak ni da dišete sami?

10. Periodična paraliza

10. Periodična paraliza
Foto: i.ytimg.com
Ovo je zajednički naziv za grupu genetskih poremećaja koje karakterišu epizode iznenadne paralize mišića. Mišići obolelih tada potpuno omlitave i oni ne mogu da se kreću minutima, a nekada čak i satima. Ove napade mogu izazvati svakodnevni faktori – toplota, hladnoća, vežbanje, hrana s visokim nivoom ugljenih hidrata ili natrijuma.

9. Paraliza koju izazivaju krpelji

9. Paraliza koju izazivaju krpelji
Foto: listverse.com
Za razliku od ostalih bolesti koje izazivaju krpelji, ovu ne izazivaju infektivni organizmi, već neurotoksin koji se nalazi u pljuvački ovog parazita. Žrtva nakon nekoliko dana počinje da oseća slabost, za kojom sledi paraliza, otkazivanje disajnih organa, a nekada čak i smrt.

8. ALS

8. ALS
Foto: vignette2.wikia.nocookie.net
Jedna od najstrašnijih i najtežih bolesti koje brzo uzimaju maha jeste amiotrofična lateralna skleroza (ALS), poznata i kao "Lu Gerigova bolest". ALS izaziva bespovratan i potpun gubitak kontrole nad čitavim telom za samo nekoliko meseci ili godina, pri čemu na kraju oboleli završe zaključani u sopstvenim telima, užasavajuće svesni svega što se dešava. Najpoznatija žrtva ove bolesti jeste slavni fizičar Stiven Hoking, koji je za više decenija premašio očekivani životni vek obolelih od ALS-a.

7. Transverzalni mijelitis

7.  Transverzalni mijelitis
Foto: static-content.springer.com
Reč je o zapaljenju kičmenog stuba koje može dovesti do potpune paralize za samo nekoliko sati. Zapaljenje može uzrokovati više različitih faktora – infekcije, poremećaji imunog sitema, a u retkim slučajevima čak i određene vakcine. Iako neki pacijenti nakon lečenja mogu da povrate određene telesne funkcije, drugi do kraja života ostaju hendikepirani.

6. Trovanje kurareom

6. Trovanje kurareom
Foto: static.dicionarioportugues.org
Kurare je parališući otrov kojim su centralnoamerički i južnoamerički urođenici natapali vrhove strela. Ovaj otrov izaziva potpuno opuštanje skeletnih mišića žrtve, koja ostaje potpuno svesna svog stanja, što znači da nije u stanju da pozove u pomoć. Fatalna doza izaziva smrt zbog otkazivanja respiratornih funkcija za manje od pola sata.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email