None
12 0 1 0

Naučite kako da na prirodan način oporavite svoju kosu i sprečite njeno opadanje

Podeli
Zdravlje
Milena J.
Zdravlje
Feb 07, 2016

Pogrešno je mišljenje da samo muškarci imaju problema sa opadanjem kose. Kod žena to takođe može biti česta pojava, izazvana feniranjem, peglanjem ili farbanjem kose. Takođe, generalno zdravstveno stanje ili slaba cirkulacija mogu biti uzročnici opadanja kose, iritacija kože glave ili stanjivanja dlake. Nudimo vam listu najčešćih razloga za opadanje kose i najefektivnije prirodne solucije ovog problema.

1. Genetika

Genetika
Foto: littlethings.com
Nasledni geni mogu igrati važnu ulogu u opadanju kose, nevezano da li je u pitanju muškarac ili žena. Oni mogu odrediti kada ćete početi da gubite kosu, koliko će dugo to da traje i koliko će dlaka da se istanji.

2. Hormonske promene

Hormonske promene
Foto: littlethings.com
Razni hormonski poremećaji kod žena mogu dovesti do privremenog opadanja kose, često u trudnoći ili tokom približavanja datuma porođaja. Početak menopauze može takođe uticati na gubitak, kao i sporedni efekti anemije. Pošto štitasta žlezda utiče na nivo hormona, problemi sa njom mogu biti inicijator gubitka kose.

3. Određeni lekovi

Određeni lekovi
Foto: littlethings.com
Mnogi lekovi i zdravstveni problemi utiču na opadanje kose. Lekovi protiv artritisa, raka, kardiovaskularnih bolesti i visok krvni pritisak mogu biti okidači gubitka kose. Takođe, i konstantan unos vitamina A štetno utiče na kosu, kako navodi klinika Majo.

4. Infekcije i kožne bolesti

Infekcije i kožne bolesti
Foto: littlethings.com
Alopecija je bolest koja se javlja kada telo ne uspe da prepozna svoje ćelije, pa uništava tkivo i folikule dlake misleći da su oni pretnja. Infekcije skalpa takođe veoma loše utiču na kvalitet kose, pa dolazi do peruti i proćelavih delova glave.

5. Specifične frizure

Specifične frizure
Foto: littlethings.com
Prema izveštajima iz klinike Majo, nemojte suviše čvrsto da vezujete kosu jer to dovodi do alopecije. Takođe, klonite se preparata koji mogu da izazovu zapaljenje i trajne ožiljke. Dermatolog Vendi Roberts naglašava da treba izbegavati jake hemikalije, boje i pegle za kosu. Međutim, ovakvo opadanje se lako može sanirati određenim lekovima pa se treba što pre javiti dermatologu.

6. Fizički ili emotivni šok

Fizički ili emotivni šok
Foto: littlethings.com
Postoje mnogi drugi razlozi za opadanja kose koji nemaju veze sa zdravstvenim stanjem. Opadanje kose može biti i posledica fizičkog ili emotivnog šoka, a ono sa sobom povlači i razne druge tegobe, kao što su gubitak težine i bolest.

7. Uzimajte vitamin B

Uzimajte vitamin B
Foto: littlethings.com
Srećom, postoje prirodni načini da se reši gubitak kose, kao što su konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom B, gvožđem i folnim kiselinama. Biotin, ili vitamin B7, pomaže u rastu kose i noktiju, a namirnice koje ga najviše imaju su jaja, mesni proizvodi, banane, tamno zeleno povrće i slatki krompir.

8. Utrljajte jojoba ulje

Utrljajte jojoba ulje
Foto: littlethings.com
Jojoba ulje se dobija iz jojoba biljke, zlatne je boje i miriše na orah. Bogato je vitaminima E i B, sadrži minerale kao što su silicijum i cink, i odlično je sredstvo za borbu protiv gljivičnih oboljenja i bakterija.

9. Pijte čajeve koji pospešuju rast kose

Pijte čajeve koji pospešuju rast kose
Foto: littlethings.com
Čaj od nane pomaže telu da proizvede sebum, tip ulja koji umiruje kožu glave i oslobađa je od peruti. Ruzmarin sadrži sastojke koji jačaju folikule i sprečavaju gubitak kose. Pored ovih, kopriva i sladić takođe pomažu u ponovnom rastu kose.

10. Budite nežni prema kosi

Budite nežni prema kosi
Foto: littlethings.com
Bitan faktor u sprečavanju gubitka kose je i nežno pranje, izbegavanje aparata kao šo su fenovi, pegle i bilo koji drugi za oblikovanje kose. Ukoliko ste stavili gel ili lak, ne češtljajte kosu kada se osuši.

11. Stimulišite krvotok

Stimulišite krvotok
Foto: littlethings.com
Ključna stvar protiv opadanja kose je i održavati zdrav protok kiseonika i cirkulacije, naročito na skalpu. Važno je da proverite da li u telu imate dovoljno gvožđa. Probajte da nanosite gel od aloe vere na kosu, nežno je masirajući i zatim isperite nakon nekoliko minuta.

12. Pazite na volumen frizure

Pazite na volumen frizure
Foto: littlethings.com
Kada odete kod frizera, tražite da vas šiša stepenasto i da vam preporuči preparate za što bolji volumen kose. Što vam je kosa lakša, manji je rizik od opadanja. Pokušajte da koristite prirodnu penu za kosu, koju ćete nanositi na sam koren glave.
Image source: littlethings.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email