None
4 0 1 0

Evo šta oblik brade otkriva o vašem zdravlju

Podeli
Zdravlje
Mira M.
Zdravlje
May 09, 2017

Naučnici koji su organizovali ovu studiju kažu: "Oblik brade nam može reći neke stvari o našem detinjstvu." Ispitali su 6.000 tinejdžera uzrasta od 12 do 17 godina i bili su u pravu. Pogledajte kako detinjstvo utiče na oblik naše brade i vilice.

1. Izbačena brada (prognatizam)

Izbačena brada (prognatizam)
Foto: brightside.me
Ljudi sa isturenom donjom vilocom mogu da se pohvale dobrom muskulaturom i jakim skeletom, ali su i skloni gojaznosti. Ako je vilica simetrična, ovo je nasleđena osobina od jednog od roditelja ili nekog pretka.

2. Uvučena vilica (retrognatizam)

Uvučena vilica (retrognatizam)
Foto: brightside.me
Konkavna brada, pak, govori o slabije razvijenoj muskulaturi, fleksibilnom skeletu, osoba nije sklona gojaznosti i ima predispoziciju za daltonizam. Rađaju se sa manjom telesnom težinom. Simetrična uvučena brada takođe je nasledna osobina.

3. Asimetrična vilica

Asimetrična vilica
Foto: brightside.me
Asimetrična vilica nije urođena, već stečena osobina. Javlja se usled stresa u detinjstvu kao što je, na primer, nedostatak proteina, rano odvikavanje od dojenja, uticaj teških metala, gojaznost, pušenje. Razlog može biti odrastanje u porodici sa mnogo članova i niskim prihodima, što utiče na ishranu i kvalitet medicinske nege.
I isturene i uvučene brade mogu biti asimetrične. Prema rezultatima studije, svaki 4. ispitanik imao je ovakvu bradu. Blaga asimetrija nije vidljiva golim okom, osim ako niste ortodont. Ipak, postoji način da proverite. Asimetričnu vilicu imate ako:
- Žvaćete više na levoj ili na desnoj strani
- Koristite zube da zdrobite hranu, a ne da je sameljete
- Imate češće kamenac na nekim zubima
- Ponekad vam krvare desni.

4. Simetrična ravna brada

Simetrična ravna brada
Foto: brightside.me
Prema razultatima studije, simetrična i ravna vilica jeste potpuno nasledna osobina, koja nije pod uticajem spoljašnjih faktora ili okoline.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email