None
7 0 1 4

6 ozbiljnih bolesti koje će vam nokti otkriti još na samom početku

Podeli
Zdravlje
Dejan K.
Zdravlje
Jun 21, 2018

Brojne studije su pokazale da su nokti odraz našeg zdravlja. Ponekad, problemi sa noktima mogu da pokažu ozbiljna medicinska stanja. Promena u boji ili teksturi može biti znak oboljenja pluća, srca ili nervnog sistema. Bolest je lakše izlečiti ako je primetite na vreme. Vaši nokti nisu samo ukras na rukama. Oni su blisko povezani sa sistemima celog vašeg tela. Evo koji to znaci ukazuju na moguće zdravstvene probleme.

1. Gljivična infekcija

1. Gljivična infekcija
Foto: brightside.me
Debeli, krhki, obezbojeni ili žućkasti nokti verovatno su oštećeni gljivicama. Ovo stanje se pre javlja na noktima na nogama nego na rukama. Kako biste sprečili gljivične infekcije, ne hodajte bosi u svlačionicama i drugim javnim mestima i održavajte obuću suvom i čistom. Ako infekcija već postoji, posetite dermatologa i sledite njegove savete.

2. Bolest štitne žlezde

Krhki, suvi nokti koji pucaju i listaju se, lako mogu biti znak problema sa štitnom žlezdom. Štitna žlezda je žlezda koja luči nekoliko važnih hormona, a njena disfunkcija utiče na vašu težinu, visinu i čak telesnu temperaturu. Ovo stanje je veoma opasno, pa zato posetite lekara i sledite instrukcije koje vam bude dao.

3. Anemija

3. Anemija
Foto: brightside.me
Krhki nokti u kombinaciji sa hladnim šakama i stopalima mogu biti simptom anemije. Ovo stanje uključuje vrtoglavicu, slabost, glavobolje, preskakanje srca i bol u grudima. Anemija može biti izazvana obilnim ciklusima, trudnoćim, ishranom siromašnom gvožđem i vitaminom B12 ili hroničnim bubrežnim bolestima. Najbolja prevencija je ishrana bogata gvožđem, uključujući ribu, pasulj, džigericu i crveno meso. Posavetujte se sa doktorom da li bi trebalo da uzimate suplemente gvožđa ili vitamina B12. Takođe, smanjite unos kafe.

4. Opsesivno-kompulsivni poremećaj ili stres

4. Opsesivno-kompulsivni poremećaj ili stres
Foto: brightside.me
Da li grickate nokte kada ste nervozni? Bilo da se radi o opsesivno-kompulsivnom poremećaju ili privremenom stresu, to se vašim noktima ne dopada i oni gube oblik i postaju krhki. Takođe, prljave ruke su izvor bakterija.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email