None
10 0 1 5

NIKAD VIŠE MAMURNI: Saznajte šta je uzrok mamurluka i kako da ga sprečite!

Podeli
Zdravlje
Milica P.
Zdravlje
Dec 23, 2015

Svima nam se ponekad desi da izađemo s društvom i popijemo više nego što bi trebalo. U trenutku bude zabavno, ali se zato sledećeg jutra kajete zbog svake kapi koju ste popili.

Šta je tačno mamurluk i šta dovodi do njega? Šta je s ljudima koji tvrde da nikad nisu mamurni ili popularnim mitovima o prevenciji mamurluka? Hajde da saznamo!

Naučnici i dalje ne mogu u potpunosti da objasne mamurluk

Naučnici i dalje ne mogu u potpunosti da objasne mamurluk
Foto: insightbhc.com
U studiji iz 2009. godine, objavljenoj u časopisu "Human Psychopharmacology" navodi se sledeće: "Iako nekoliko studija analizira i opisuje mamurluk, i dalje se ne zna dovoljno o njemu."

Mnogi misle da je dehidracija glavni krivac za mamurluk

Mnogi misle da je dehidracija glavni krivac za mamurluk
Foto: inclusivesmartcities.schneider-electric.co.in
Oni koji razmišljaju unapred i znaju da će ujutru biti mamurni, pre spavanja piju dosta vode i analgetike. Ovo nekada pomaže, a nekada ne – proučavanje mamurluka je komplikovano baš zbog toga što su simptomi izuzetno subjektivni. Iako se mnogima dešava da imaju vrtoglavice, glavobolje i da su dehidrirani, naučnici ne mogu da pronađu direktnu vezu između ovih simptoma i mamurluka.

Možda je reč i o hemijskom disbalansu

Možda je reč i o hemijskom disbalansu
Foto: kesfet.in
Pojedini naučnici tvrde da alkohol izaziva disbalans određenih enzima, što utiče na poremećaje u metabolizmu. Međutim, isto istraživanje nije pronašlo čvrste dokaze za to da je mamurluk odgovoran za smanjenje nivoa elektrolita i glukoze.

Opterećenje imunog sistema

Opterećenje imunog sistema
Foto: i.imgur.com
Prema drugoj teoriji, alkohol izaziva ispuštanje citokina, molekula koje organizam koristi za borbu protiv infekcija i upala. Pristalice ove teorije navode da zbog toga žrtve mamurluka osećaju simptome slične groznici – malaksalost, bolove u mišićima, osetljivost na svetlost, mučninu i brojne kognitivne probleme.

Acetaldehidi

Acetaldehidi
Foto: waterfordwhispersnews.com
Najpopularnija naučna teorija mamurluk dovodi u vezu s nivoima acetaldehida u telu nakon konzumiranja alkohola. Kada popijete previše, nivo ove supstance u telu dramatično poraste. Reč je o jednom od najdominantnijih nusprodukta alkohola i toksičnost ove supstance izaziva mučninu, povraćanje i preterano znojenje.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email