None
10 0 1 0

NIKAD VIŠE MAMURNI: Saznajte šta je uzrok mamurluka i kako da ga sprečite!

Podeli
Zdravlje
Milica P.
Zdravlje
Dec 23, 2015

Svima nam se ponekad desi da izađemo s društvom i popijemo više nego što bi trebalo. U trenutku bude zabavno, ali se zato sledećeg jutra kajete zbog svake kapi koju ste popili.

Šta je tačno mamurluk i šta dovodi do njega? Šta je s ljudima koji tvrde da nikad nisu mamurni ili popularnim mitovima o prevenciji mamurluka? Hajde da saznamo!

Naučnici i dalje ne mogu u potpunosti da objasne mamurluk

Naučnici i dalje ne mogu u potpunosti da objasne mamurluk
Foto: insightbhc.com
U studiji iz 2009. godine, objavljenoj u časopisu "Human Psychopharmacology" navodi se sledeće: "Iako nekoliko studija analizira i opisuje mamurluk, i dalje se ne zna dovoljno o njemu."

Mnogi misle da je dehidracija glavni krivac za mamurluk

Mnogi misle da je dehidracija glavni krivac za mamurluk
Foto: inclusivesmartcities.schneider-electric.co.in
Oni koji razmišljaju unapred i znaju da će ujutru biti mamurni, pre spavanja piju dosta vode i analgetike. Ovo nekada pomaže, a nekada ne – proučavanje mamurluka je komplikovano baš zbog toga što su simptomi izuzetno subjektivni. Iako se mnogima dešava da imaju vrtoglavice, glavobolje i da su dehidrirani, naučnici ne mogu da pronađu direktnu vezu između ovih simptoma i mamurluka.

Možda je reč i o hemijskom disbalansu

Možda je reč i o hemijskom disbalansu
Foto: kesfet.in
Pojedini naučnici tvrde da alkohol izaziva disbalans određenih enzima, što utiče na poremećaje u metabolizmu. Međutim, isto istraživanje nije pronašlo čvrste dokaze za to da je mamurluk odgovoran za smanjenje nivoa elektrolita i glukoze.

Opterećenje imunog sistema

Opterećenje imunog sistema
Foto: i.imgur.com
Prema drugoj teoriji, alkohol izaziva ispuštanje citokina, molekula koje organizam koristi za borbu protiv infekcija i upala. Pristalice ove teorije navode da zbog toga žrtve mamurluka osećaju simptome slične groznici – malaksalost, bolove u mišićima, osetljivost na svetlost, mučninu i brojne kognitivne probleme.

Acetaldehidi

Acetaldehidi
Foto: waterfordwhispersnews.com
Najpopularnija naučna teorija mamurluk dovodi u vezu s nivoima acetaldehida u telu nakon konzumiranja alkohola. Kada popijete previše, nivo ove supstance u telu dramatično poraste. Reč je o jednom od najdominantnijih nusprodukta alkohola i toksičnost ove supstance izaziva mučninu, povraćanje i preterano znojenje.

Pivo je bolje od žestine, žestina je bolja od piva ili nijedno?

Pivo je bolje od žestine, žestina je bolja od piva ili nijedno?
Foto: washingtonpost.com
Često se veruje da mamurluk može da se spreči ili odloži redosledom kojim će se određene vrste alkohola piti. Iako ovo zvuči dobro, nije baš najtačnije. Svakako, žestoka pića sadrže više alkohola od piva, ali to ne znači da će ona izazvati gori mamurluk.

Genetika

Genetika
Foto: static.torontopubliclibrary.ca
Genetika je, uz godište i pol, jedan od presudnih bioloških faktora za to da li je neko sklon mamurluku ili ne. Na primer, oni s korenima u jugoistočnoj Aziji teže se nose s alkoholom zbog nekoliko genetičkih mutacija. Žene su sklonije mamurluku od muškaraca, iako naučnici ovo pripisuju razlici u telesnoj težini. Stariji ljudi su skloniji mamurlucima od mlađih.

Prevencija mamurluka

Prevencija mamurluka
Foto: img0.gtsstatic.com
Postoje dva popularna (iako ne i naučno dokazana) načina da se spreči ili ublaži mamurluk. Jedan je da nikada ne pijete na prazan stomak – iako hrana ne apsorbuje alkohol, ona će uposliti sistem za varenje, pa će s kašnjenjem početi da obrađuje alkohol. Ovo će umanjiti mamurluk izazvan preteranom konzumacijom alkohola. Koji je drugi način? Ne preterujte!

Lečenje mamurluka

Lečenje mamurluka
Foto: i.imgur.com
Voda, hrana, lekovi protiv bolova koji ne sadrže acetaminofen i odmaranje, mogu da umanje mamurluk. Druge ekstremnije metode, kao što je konzimiranje još alkohola, takođe mogu da ublaže simptome, ali ne i da izleče mamurluk.

Naravoučenije je – ne preterujte s alkoholom

Naravoučenije je – ne preterujte s alkoholom
Foto: 36.media.tumblr.com
Često u medijima čujemo da naučnici rade na leku za mamurluk. Iako su istraživanja u toku, mediji uglavnom preuveličavaju ovakve informacije.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email