None
10 0 1 0

NE PROPUSTITE: 11 stvari koje pogrešno radimo na suncu

Podeli
Zdravlje
Marko M.
Zdravlje
Oct 24, 2015

Sunce je izvor života, ali nekada može biti opasno i to ne samo kad preteramo sa sunčanjem ili zaboravimo da namažemo kremu. Pogledajte kako:

Rezati limun

Rezati limun
Ako vam limunski sok dospe na kožu može prouzrokovati osip fitofotodermatitis. Na koži se mogu pojaviti tamne mrlje i trebaće im nekoliko nedelja ili čak meseci da nestanu. U najtežem slučaju na koži se mogu pojaviti plikovi koji peku. Zato je jako bitno da cedite ili sečete limun vam sunčeve svetlosti.

Nanositi kremu za sunčanje

Možda niste znale, ali kremu za sunčanje treba naneti 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu. Tako će proizvod imati vremena u potpunosti da upije i pruži zaštitu. Naravno, dozvoljeno je, odnosno potrebno ponovno nanijeti kremu dok ste na plaži, ali prvo nanošenje trebalo bi uvek naneti dok ste još kod kuće.

Nositi kremu za sunčanje s faktorom zaštite nižim od 30

Kada ste izloženi jakom suncu, bilo da ste na plaži, ili se šetate gradom obavezno namažite kožu kremom čiji je zaštitni faktor najmanje 30. Između 10 i 15 sati nikako se ne izlažite telo sunčevim zracima jer je tada zračenje najjače.

Ostavljati kremu za sunčanje na suncu

Sunce može poremetiti hemijske sastojke u kremi iučiniti proizvod manje delotvorinim. Zbog toga je krema za sunčanje jedan od onih kozmetičkih proizvoda koje treba držati u frižideru.

Ne nanositi ponovno kremu za sunčanje

Zaštitni faktor 30 znači da koža može biti izložena suncu 30 puta duže nego kada je bez zaštite. Ali ako obično izgorite za nekoliko minuta faktor 30 neće štititi ceo dan. Zato kremu nanosite svaka dva sata kako biste bili sigurni.

Ne štitite teme glave

Glava mora biti zaštićena na suncu. Teme glave zaštitite kremom za sunčanje ili je otopite u vodi a zatim naprskajte kožu glave...

Koristiti anti-aging i proizvode protiv akni

Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu, glikolnu kiselinu, retinol, retin-A, tretinoin i adapalen mogu učiniti kožu izuzetno osetljivom na sunce. Zato nikada nemojte nanosite pre izlaganja suncu jer mogu prouzrokovati opekotine i ružne ožiljke. Najsigurnije je nanositi pre spavanja kako bi ih koža u potpunosti upila.. Trčati

Na suncu i visokim temperaturama telo teže reguliše vlastitu temperaturu zbog čega je trčanje po vrućinama napornije. Osim toga, brže dehidriramo i više se znojimo pa postoji opasnost da se sa znojem ispere i krema za sunčanje. Leti je trčanje dozvoljeno pre 10 ujutro i posle 18h popodne.

Ne nositi sunčane naočare

Kvalitetne sunčane naočare apsolutni su 'must have' kada je napolju sunčano. Nenošenje sunčanih može ozbiljno oštetiti oči i vid pa čak i uzrokovati rak očiju koji se može razviti na kapcima. Uz sve to, sunčeve zrake mogu doslovno spaliti očne jabučice i uzrokovati zamagljen vid, crvenilo, suvoću, i slabiji vid.

Izlagati sveže ožiljke suncu

Sunce pigmentira kožu zbog čega izlaganje svežih ožiljaka suncu može uzrokovati tamne mrlje i uspori zaceljivanje. Krema za sunčanje pruža određenu zaštitu, ali ožiljke je ipak najbolje prekriti tkaninom.

Ostavljati bočicu s vodom

U plastičnoj bočici s vodom koja je ostavljena na suncu mogu se razviti hemikalije štetne za zdravlje. Stoga nikada ne ostavljajte bočicu s vodom na suncu ili ako je ostala nikada ne pijte tu vodu.

(fokuzz.com / cosmopolitan.rs)
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email