None
1 0 1 0

NE PREKIDAJTE SAN NI PO KOJU CENU: Isprekidan san može veoma štetno uticati po vaše zdravlje!

Podeli
Zdravlje
Predrag J.
Zdravlje
Nov 03, 2015

San može biti oličenje vašeg celokupnog zdravlja. Time su se bavili i naučnici sa medicinskog fakulteta univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru koji su utvrdili da je isprekidan san mnogo gori od nedovoljnog spavanja!

Foto: (fokuzz.com
Naučnici su proučavali 62 zdrava muškarca i žene koji su izlagani različitim uslovima spavanja. Slučajnim izborom izloženi su tokom tri uzastopne noći višekratnim prisilnim buđenjima, kasnom odlasku u krevet i time uslovtima nedovoljnog sna ili neometanom snu.

Merenje nivoa dobrog raspoloženja odnosno lošeg raspoloženja upitnicima pokazalo je da ispitanici iz prve dve skupine nakon prve noći imaju podjednak nivo tzv. dobrog raspoloženja i lošeg raspoloženja. Međutim, razlike su nastupile nakon druge noći. Kod onih s isprekidanim snom značajnije je palo dobro raspoloženje (31 odsto) u odnosu na one s nedovoljno sna (12 odsto). Razlika nije uočena pri merenju nivoa lošeg raspoloženja.

"Kad se vaš san ometa tokom čitave noći nemate mogućnost da napredujete kroz faze sna na način da dobijete dovoljno dugačku sporotalasnu fazu koja je ključna u pružanju osećaja obnove tela", kaže voditelj istraživanja psihijatar Patrik Finan s Medicinskog fakulteta Džon Hopkins.

Finan kaže kako istraživanje pokazuje da negativni učinci isprekidanog sna na pozitivno raspoloženje mogu biti kumulativni.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email