None
10 0 1 0

10 kobnih navika pre spavanja koje nam URNIŠU zdravlje

Podeli
Zdravlje
Milica M.
Zdravlje
Jul 11, 2016

Spavanje je proces koji daje energiju našem telu za naredni dan. Stoga je dobro imati zdav san i ne buditi se pre vremena ili nekih navika. Evo nekih stvari koje ne treba raditi kako biste imali bolji san.

1. Ne pijte vodu

Ne pijte vodu
Foto: idiva.com
Voda je neophodna za telo kako bi održavala sve funkcije da rade u redu i kako bi podmazivala zglobove dok se krećete. Ali ako je pijete neposredno pred spavanje, ustajaćete ne samo jednom, već i par puta kako biste mokrili, prekidajući san.

2. Nemojte da dremate preko dana

Nemojte da dremate preko dana
Foto: daysoftheyear.com
Neki imaju naviku da rade ovo, ali bi trebalo izbegavati jer će biti prekinut prirodni ciklus tela i nećete moći pristojno da spavate noću. Ovo će uticati na vaše zdravlje i navike spavanja.

3. Izbegavajte korišćenje laptopa ili mobilnog telefona

Izbegavajte korišćenje laptopa ili mobilnog telefona
Foto: dailymail.co.uk
Ljudi često imaju naviku da stave laptopove ili mobilne telefone u krevet pred spavanje kako bi nešto pogledali, ali taj momenat ume da traje mnogo duže i vi zaspite kasno. Stoga izbegavajte da ih unosite u spavaću sobu.

4. Rasporedite vaše obroke

Rasporedite vaše obroke
Foto: dailytimesgazette.com
Po pravilu, trebalo bi da imate naviku da jedete bar 3-4 sata pre spavanja kako bi probavni proces funkcionisao zdravo.

5. Odredite rutinu pred spavanje

Odredite rutinu pred spavanje
Foto: digitallydiverse.com.au
Potrebno je da odredite rutinu pred spavanje i držite se toga. To podrazumeva i tuširanje, pranje zuba, odlaženje u krevet i slično, kako bi se vaše telo naviklo, jer će nakon toga moći samo da vam javi da ste spremni za spavanje.

6. Izaberite omiljenu poziciju za spavanje

Izaberite omiljenu poziciju za spavanje
Foto: trendingpost.net
Svako ima svoj položaj za spavanje koji mu najviše odgovara. Ali gledajte da to bude pozicija koja vam pomaže da se naspavate, a ne da vas boli vrat. Preporučuje se da su to pozicije sa strane ili na leđima, ne na stomaku.

7. Vežbanje pred spavanje

Vežbanje pred spavanje
Foto: alluremedia.com.au
Treba da vežbate i trčite svaki dan kako bi vam telo bilo svežije i puno energije, ali ovo treba raditi barem 3 sata pre spavanja.

8. Hladne noge

Hladne noge
Foto: phillymag.com
Ako su vam stopala hladna, nećete moći odmah da zaspite. Zbog toga bi trebalo da zagrejete noge oblačeći čarape ili uloškom za grejanje.

9. Kvalitetan dušek

Kvalitetan dušek
Foto: sheratonstore.com
Nikada nemojte da štedite novac kupovinom lošeg dušeka. Na kvalitetnom dušeku ćete udobnije spavati i bićete sveži i odmorni ujutru.

10. Izbegavajte kafu pred spavanje

Izbegavajte kafu pred spavanje
Foto: dailymail.co.uk
Kafa sadrži kofein, a kofein je poznata supstanca koja čini osobu budnim. Pokušajte da ne pijete kafu 4 sata pred spavanje. Kofein povećava metabolizam tela kako bi se osećalo svežije i to je jedini razlog zašto je ne treba piti u kasne sate.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email