None
1 0 1 0

NAJČEŠĆE OBOLJENJE KOD MUŠKARACA: A toga nisu ni svesni!

Podeli
Zdravlje
Marko M.
Zdravlje
Nov 03, 2015

Ova bolest je vrlo rasprostranje kod muške populacije, a da bi se otkrila i izlečila potrebna je pažljva dijagnostika i terapija - poručuju lekari!

Foto: (fokuzz.com
Gotovo 80 odsto ljudi koji imaju bolest jetre nemaju pravu dijagnozu, otkriva nova studija s Bejlor koledža. Reč je o masnoj jetri, koja nije uzrokovana alkoholizmom, a istraživanje pokazuje da masnoj jetri uzrok nije ni hepatitis ni preterano ispijanje alkohola, piše Menshealth.

Međutim, kad su naučnici revidirali istoriju bolesti pacijenata tek je njih 39 odsto s dijagnozom bolesne jetre imalo abnormalne nivoe jetrenih enzima dokumentovane u svojim kartonima, a za 22 odsto pacijenata se spomenula mogućnost te bolesti.

Ova bolest je veoma raširena, što može biti razlog zbog čega lekari ističu da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

U studiji iz 2013. napravljenoj na Džon Hopkins Univerzitetu, otkriveno je da jedan od šestorice muškaraca u svojom kasnim tridesetima ima masnu jetru. A taj broj je u porastu kako pacijenti stare pa jedan od četvorice muškaraca u četrdesetim godinama ima masnu jetru.

Velik procenat lekara ranije je ignorisao masnu jetru jer su verovali da je bezopasna, ali nije više tako. Ona je često povezana s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, gojaznošću, visokim holesterolom i niskim "dobrim" holesterolom.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email