None
10 0 1 0

10 jezivih simptoma da ste najverovatnije imali tihi moždani udar i da vas uskoro čeka i drugi

Podeli
Zdravlje
Jasna S.
Zdravlje
Feb 01, 2017

Verovatno mislite da moždani udar pogađa samo stare ljude, ali svaki doktor kaže da ovo može da se desi bilo kome. Evo šta treba da znate o ranim znacima, čak i kada ste mladi.

1. Oštećen, zamagljen ili gubitak vida

Oštećen, zamagljen ili gubitak vida
Foto: healthtap.com
Početak moždanog udara može da izazove slabljenje vida na jedno ili oba oka. 44% ljudi koji su doživeli udar su rekli da je gubitak vida snažan simptom.

2. Iznenadna glavobolja i vrtoglavica

Iznenadna glavobolja i vrtoglavica
Foto: livestrongcdn.com
Prema rečima Dejvida Njumana sa univerziteta za neurologiju, vrtoglavica je snažan znak za moždani udar kod žena mlađim od 45 godina. Ako osetite ovo potražite medicinsku pomoć.

3. Nepovezan jezik

Nepovezan jezik
Foto: medicinenet.com
Najraniji znak moždanog udara je kada počnete da govorite nepovezano. U početku su to male zablude oko doba dana ili vremena. Možete početi da govorite kao u delirijumu i izgubiti sposobnost da govorite, što dovodi do konfuzije.

4. Iznenadno slabljenje udova

Iznenadno slabljenje udova
Foto: wisegeek.com
Iznenadan osećaj slabljenja ili mlitavosti ruke ili noge može biti jak znak za moždani udar. Ovo može dovesti do paralize ili kolabiranja. U većini slučajeva je paraliza povezana sa mozgom koji pati od moždanog udara. Najbolje je da ispružite ruke sa dlanovima na gore 10 sekundi i ako vam jedna ruka padne, onda će se pokazati znak za slabljenje mišića.

5. Bol na jednoj strani lica

Bol na jednoj strani lica
Foto: southlakepaininstitute.com
Bol nije čest simptom moždanog udara, međutim, ako osetite iznenadnu bol u udovima ili posebno na jednoj strani lica, onda je znak očigledan.

6. Glavobolje i migrene

Glavobolje i migrene
Foto: epainassist.com
Oštra glavobolja je čest pokazatelj za moždani udar. Studije su pokazale da među 588 volontera koji su osetili oštru glavobolju sa moždanim udarom su u većini bili mladi sa migrenama. Takođe je pokazano da ovo češće pogađa žene nego muškarce. Ako osetite ovakav simptom, potrebno je da odradite magnetnu rezonantnu tomografiju.

7. Slabljenje lica

Slabljenje lica
Foto: fitnessandhealthadvisor.com
Ako vam je lice polu-paralizovano, ovo je ekstreman pokazatelj da možete imati moždani udar.

8. Iscrpljenost

Iscrpljenost
Foto: infomazza.com
Studije su takođe pokazale da među pogođenim ljudima, žene više pokazuju znake umora, konfuzije, dezorijentacije i iscrpljenosti. Još jedan pokazatelj moždanog udara.

9. Štucanje

Štucanje
Foto: besthealthandbeautytips.com
Ovaj znak upozorenja utiče uglavnom na žene i može dovesti do naglog konstantnog štucanja. To je zbog moždanog udara koji napada centar za disanje u mozgu.

10. Nedostatak vazduha i podrhtavanje

Nedostatak vazduha i podrhtavanje
Foto: healthywaukesha.com
Kada vas napadne moždani udar, možete osetiti iznenadan gubitak vazduha i otežano disanje. Ovo ukazuje na srčanu aritmiju zbog nedostatka kiseonika. Iako je pretežno kod žena, ovo je još jedan pokazatelj koji ne treba ignorisati. Kako biste izbegli udar, važno je da vodite zdrav život, da se redovno bavite aktivnostima i da se odmarate. Smanjite alkohol i kilažu. Pušenje bi trebalo da ostavite momentalno.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email