None
2 0 1 0

LEK ZA ASTMU: Tajna se krije u eliksiru mladosti!

Podeli
Zdravlje
Marko M.
Zdravlje
Nov 03, 2015

Naučnici još nisu pronašli "izvor večne mladosti", ali su pokušali da pronađu preparate koji bi mnogima olakšali sve neprijatne promene u organizmu koje starost sa sobom donosi!

Foto: (fokuzz.com
Prošle nedelje, Udruženje za neurologiju u Čikagu otkrilo je da uobičajeni lek za astmu može da podstakne podmlađivanje i stvaranje novih ćelija u mozgu oglednih pacova.

Tim, predvođen doktorom Ludvigom Aignerom sa Univerziteta u Salcburgu, podelio je pacove na dve grupe i obema grupama su svakog dana davali dozu leka Montelukast (Singulair), koji je vrlo uobičajen lek za astmu. Ovaj lek takođe blokira receptore u mozgu koji se povezuju sa inflamacijom.

U jednoj grupi našlo se 20 mladih pacova, dok je u drugoj bilo 14 starijih (grubo rečeno, jedna grupa je bila ekvivalentna ljudima 20-godišnjacima, dok je druga bila ekvivalentna 60-godišnjacima). Tokom šest nedelja ekspiremenata, pacovi su rešavali razne zadatke koji su testirali kako lek utiče na njihovu sposobnost učenja.

Tim je na kraju otkrio da lek nije imao efekta na sposobnost učenja kod mlađih pacova, ali su na kraju eksperimenta stariji pacovi dostigli isti nivo moždane aktivnosti kao i mlađi.

Kod ljudi, neurodegenerativne bolesti poput Alchajmera i Parkinsona pogađaju milione svake godine, a smatraju se rezultatom inflamacije i gubitka moždanih neurona.

Foto: (fokuzz.com
Receptori leukotrijena u mozgu se takođe povezuju sa izazivanjem inflamacije i otkriveno je da su vrlo skoncentrisani u delovima gde se proizvode neuroni. Zbog toga su neki naučnici povezali ova dva procesa.

Lek Montelukast blokira te receptore, zbog čega su Aigner i njegove kolege želele da vide da li će pomoći u podmlađivanju i smanjenju inflamacije ćelija. Rezultati su bili ohrabrujući: stariji pacovi tretirani ovim lekom pokazali su 80 posto manje inflamacije i rast neurona za oko 50 posto u odnosu na mlađe pacove.

Ono što naučnike tek čeka je istraživanje ovog leka na ljudima, ali je olakšavajuća okolnost ta što se lek već koristi među asmatičarima. Zbog toga će Aigner vrlo brzo započeti testiranje ovog leka na ljudima koji su već oboleli od Parkinsonove bolesti i to će biti prvi korak ka mogućoj medicinskoj revoluciji.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email