None
9 0 1 4

9 najefikisnijih prirodnih lekova za koje morate znati

Podeli
Zdravlje
Jelena K.
Zdravlje
Feb 17, 2016

Svako od nas nasledio je mnogobrojne recepte za "lekove" koji se prave u kućnoj radinosti. Neki od njih su poprilično beskorisni, dok vam drugi zaista mogu pomoći i olakšati život. Predstavljamo vam deset jednostavnih sastojaka, koji se nalaze u gotovo svakoj kuhinji, a koji provereno pomažu u borbi protiv najrazličitijih tegoba.

1. Crna čokolada za kašalj

Crna čokolada za kašalj
Foto: therichest.com
Tako je, dame i gospodo, konačno imate opravdan razlog da jedete čokoladu! Crna čokolada je najzdravija od svih zato što je najčistija. Kao i u većini sirupa za kašalj, i u njoj se nalazi teobromin koji suzbija nerve odgovorne za refleks kašlja. Sledeći put kada osetite da vam se kašlje, pojedite kockicu ili dve (ili 10) crne čokolade i videćete da će ovaj trik upaliti.

2. Maslinovo ulje za bol u uvetu

Maslinovo ulje za bol u uvetu
Foto: therichest.com
Verovali ili ne, maslinovo ulje može obezbediti trenutno olakšanje od bolova u ušima. Ne samo da služi kao lubrikant i tako sprečava infekcije, već može pomoći i da se rešite zujanja u ušima. Sledeći put kada vas budu bolele uši, sipajte 3-4 kapljice zagrejanog maslinovog ulja na vatu i čvrsto je držite pritisnutu na uvo. Isti efekat će vam obezbediti i senfovo ulje, tako da možete bilo koje od ova dva iskoristiti u te svrhe.

3. Đumbir za menstrualne grčeve

Đumbir za menstrualne grčeve
Foto: therichest.com
Neke žene podnose menstrualne grčeve gore od drugih, pa im kao olakšanje i pomoć tokom "tih dana u mesecu" može poslužiti đumbir. On poboljšava cirkulaciju, krvotok i opušta napete mišiće. Najjednostavniji način da iskoristite njegovo blagotvorno dejstvo jeste da napravite čaj od đumbira. Ne samo da je neverovatno ukusan, već će učiniti i da bol u stomaku momentalno nestane.

4. Limun za jutarnju mučninu

Limun za jutarnju mučninu
Foto: therichest.com
Mnoge žene tvrde da je jutarna mučnina, pored gojenja, najgori deo trudnoće. Iako ime tvrdi suprotno, jutarnja mučnina može trajati tokom čitavog dana. Ako ne želite da koristite lekove protiv mučnine, možete pokušati da je suzbijete limunom. Miris ovoga citrusa gotovo odmah olakšava mučninu, pa ga trudnice često nose sa sobom.

5. Kesice čaja za opekotine

Kesice čaja za opekotine
Foto: therichest.com
Da li ste znali da su opekotine najčešće povrede koje se dešavaju u kuhinji? I najbolji od nas su ih dobijali u momentu nepažnje! Proveren način da pomognete sebi u ovakvoj situaciji jeste da na opekotinu nanesete hladnu i mokru kesicu čaja. Ovo je lako, efikasno i odmah će ublažiti bol.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email