None
9 0 1 0

9 najefikisnijih prirodnih lekova za koje morate znati

Podeli
Zdravlje
Jelena K.
Zdravlje
Feb 17, 2016

Svako od nas nasledio je mnogobrojne recepte za "lekove" koji se prave u kućnoj radinosti. Neki od njih su poprilično beskorisni, dok vam drugi zaista mogu pomoći i olakšati život. Predstavljamo vam deset jednostavnih sastojaka, koji se nalaze u gotovo svakoj kuhinji, a koji provereno pomažu u borbi protiv najrazličitijih tegoba.

1. Crna čokolada za kašalj

Crna čokolada za kašalj
Foto: therichest.com
Tako je, dame i gospodo, konačno imate opravdan razlog da jedete čokoladu! Crna čokolada je najzdravija od svih zato što je najčistija. Kao i u većini sirupa za kašalj, i u njoj se nalazi teobromin koji suzbija nerve odgovorne za refleks kašlja. Sledeći put kada osetite da vam se kašlje, pojedite kockicu ili dve (ili 10) crne čokolade i videćete da će ovaj trik upaliti.

2. Maslinovo ulje za bol u uvetu

Maslinovo ulje za bol u uvetu
Foto: therichest.com
Verovali ili ne, maslinovo ulje može obezbediti trenutno olakšanje od bolova u ušima. Ne samo da služi kao lubrikant i tako sprečava infekcije, već može pomoći i da se rešite zujanja u ušima. Sledeći put kada vas budu bolele uši, sipajte 3-4 kapljice zagrejanog maslinovog ulja na vatu i čvrsto je držite pritisnutu na uvo. Isti efekat će vam obezbediti i senfovo ulje, tako da možete bilo koje od ova dva iskoristiti u te svrhe.

3. Đumbir za menstrualne grčeve

Đumbir za menstrualne grčeve
Foto: therichest.com
Neke žene podnose menstrualne grčeve gore od drugih, pa im kao olakšanje i pomoć tokom "tih dana u mesecu" može poslužiti đumbir. On poboljšava cirkulaciju, krvotok i opušta napete mišiće. Najjednostavniji način da iskoristite njegovo blagotvorno dejstvo jeste da napravite čaj od đumbira. Ne samo da je neverovatno ukusan, već će učiniti i da bol u stomaku momentalno nestane.

4. Limun za jutarnju mučninu

Limun za jutarnju mučninu
Foto: therichest.com
Mnoge žene tvrde da je jutarna mučnina, pored gojenja, najgori deo trudnoće. Iako ime tvrdi suprotno, jutarnja mučnina može trajati tokom čitavog dana. Ako ne želite da koristite lekove protiv mučnine, možete pokušati da je suzbijete limunom. Miris ovoga citrusa gotovo odmah olakšava mučninu, pa ga trudnice često nose sa sobom.

5. Kesice čaja za opekotine

Kesice čaja za opekotine
Foto: therichest.com
Da li ste znali da su opekotine najčešće povrede koje se dešavaju u kuhinji? I najbolji od nas su ih dobijali u momentu nepažnje! Proveren način da pomognete sebi u ovakvoj situaciji jeste da na opekotinu nanesete hladnu i mokru kesicu čaja. Ovo je lako, efikasno i odmah će ublažiti bol.

6. Šećer i štucanje

Šećer i štucanje
Foto: therichest.com
Postoje mnogi trikovi za koje se tvrdi da uklanjaju štucanje. Kreću se od toga da je potrebno da vas neko uplaši, pa do toga da sa zapušenim ušma pijete vodu. Jedini od njih koji zaista pomaže je šećer. Kada otkrijete koliko je ovaj trik delotvoran, garantujemo da nikada više nećete imati problema sa štucanjem.

7. Jabuke i gorušica

Jabuke i gorušica
Foto: therichest.com
Gorušica može biti veoma neprijatna i bolna. Jabuke sadrže jabučnu i vinsku kiselinu koje mogu neutralizovati stomačnu kiselinu i tako olakšati gorušicu. Pektin u njima može poslužiti kao dobar izvor rastvorljivih vlakana koje pomažu digestivnom traktu. Postoji mnogo razloga zbog kojih su jabuke dobre za vas, ali su u problemima sa gorušicom neprevaziđene.

8. Soda bikarbona za izbeljivanje zuba

Soda bikarbona za izbeljivanje zuba
Foto: therichest.com
Ovaj sastojak se nalazi skoro u svim kuhinjama i nepobediv je u čišćenju i otklanjanju neprijatnih mirisa. Soda bikarbona je sastojak mnogih preparata za čišćenje i izbeljivanje zuba zato što neverovatno dobro uklanja površinske fleke. Pomešajte sodu bikarbonu sa limunom, tako da dobiju oblik paste i ostavite ih na zubima minut-dva, a potom isperite. Ovo je sjajan način da učinite svoj osmeh blistavijim, ali morate biti pažljivi jer često korišćenje ovog trika može da ošteti zubnu gleđ.

9. Votka i neprijatan miris stopala

Votka i neprijatan miris stopala
Foto: therichest.com
Votka može imati široku primenu u domaćinstvu, a jedna od njih je uklanjanje neprijatnog mirisa stopala. Ona sadrži visok procenat alkohola koji ubija bakterije koje izazivaju mirise. Ona takođe isušuje vlažne delove stopala, pa samo treba da nakvasite peškir votkom i istrljate ih!
Image source: therichest.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email