None
2 0 1 0

KOZMETIKA NARUŠAVA VAŠE ZDRAVLJE: Hemikalije kozmetičkih proizvoda postaju sve opasnije i opasnije

Podeli
Zdravlje
Jasna S.
Zdravlje
Nov 01, 2015

Određena grupa hemikalija koja se koristi u industrijskoj kozmetici i u prozvodima za ličnu higijenu dovode do uticaja rasta ćelije raka dojke!

Foto: (fokuzz.com
Istraživanje je sprovedeno na ćelijama raka dojke uzgajanim u Petrijevim posudama, ali nije sasvim sigurno deluju li parabeni na isti način i u ljudskom organizmu. Poznato je da su ta hemijska sredstva u ranije sprovedenim laboratorijskim testiranjima i testiranjima na životinjama oponašala aktivnost estrogena, što znači da uspevaju da se vežu za receptore u telu za koje se estrogen obično vezuje. To zabrinjava naučnike jer se, kad se estrogen veže za receptore estrogena, ćelije umnožavaju, zbog čega se kod žena povećava rizik od razvoja raka dojke, objasnio je autor studije, profesor toksikologije i nutricionizma na kalifornijskom univerzitetu Berkli Dejl Lajtman.

Parabeni

Parabeni su vrsta hemijskih prezervativa i nalaze se u širokom spektru kozmetičkih proizvoda, poput šampona, losiona za telo, krema za sunčanje... Zna se da parabeni na vrlo blag način aktiviraju iste metaboličke puteve kao estrogen, zbog čega se, ističe Lajtman, smatraju sigurnim sastojcima.

– Problem nam je to što u istraživanjima koja sprovodimo u laboratoriji testiramo samo jedan sastojak, a u organizmu dolazi do interakcije, zbog čega je njihov učinak kompleksniji i potencijalno opasniji – upozorava Lajtman.

U poslednjem istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Environmental Health Perspectives", naučnici su se fokusirali na dejstvo parabena u trenutku kada dođe u kontakt s receptorom za epidermalni faktor rasta - heregulinom, koji se takođe povezuje s rastom ćelija raka dojke.

U eksperimentima se pratilo kojom brzinom ćelije rastu kada su istovremeno izložene parabenima i heregulinu, u odnosu na brzinu njihovog rasta kada su izložene samo parabenima. Kad su u eksperimentima dodali heregulin, ustanovili su da se, uprkos smanjenom nivou parabena za sto puta, ćelije raka množe brže nego one bez heregulina, što znači da je, uz dodatak heregulina u laboratorijskom ispitivanju, paraben stotinu puta snažnije stimulisao rast ćelija raka nego kada su one bile izložene samo parabenima.

- Istraživanjem želimo da ustanovimo u kojoj su meri parabeni sigurni .... I potrebno ih je testirati kada su u dodiru s ostalim hemikalijama koje stimulišu umnožavanje ćelija – objasnio je Lajtman, dodavši da studija sama po sebi ukazuje na potrebu da se "siguran nivo" parabena u kozmetičkim proizvodima češće reevaluiše i proverava.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email