None
1 0 1 0

KORIGOVANJE APETITA: Da li se želudac smanjuje ako manje jedemo?

Podeli
Zdravlje
Jelena K.
Zdravlje
Nov 05, 2015

Svima je poznato da ukoliko promenimo način ishrane i povećamo fizičku aktivnost, smanjenje obima struka je zagarantovano. Međutim, nas interesuje da li se može smanjiti i kapacitet želuca, tako da manje jedemo?

Foto: (fokuzz.com
U teoriji se veruje da ukoliko jedemo manje, i naš želudac se smanjuje, pa smo onda i manje gladni. Zaustavljamo proces debljanja i živimo život lagani kao perce.

Zvuči idealno dok ne saznaš koliko malo bi zapravo neko trebalo da jede, kako bi postigao takvo dejstvo. Istraživanja su pokazala kako, ukoliko gojazni žele da smanje želudac za 75 odsto, moraju da jedu samo 600 kalorija dnevno.

“Plus, čak i da uspete da smanjite obujam želuca, to ne znači kako ćete smanjiti osećaj gladi”, kaže kalifornijski gastroenterolog Džejms Dž. Li. Lepin i grelin, hemijski spojevi, horomoni, odgovorni su za stvaranje osećaja gladi. Kada se smanje količine hrane koju unosimo u organizam, poraste proizvodnja grelina i lepina. “To znači, što je želudac manji to je glad veća”, pojašnjava Li.

Mršavljenje izgladnjivanje najgore je što možete da učinite svom telu. Ne samo da nije zdravno, već nije niti delotvorno. Čak polovina ljudi koja izgladnjivanjem nastoji da smrša, vrati se na staru kilažu ili se još dodatno udeblja.

“Kapacitet želuca nije najvažnija stavka kada je u pitanju mršavljenje”, dodaje Li i ističe kako se smršati može uspostavljanjem kontrole nad radom grelina i lepina.

Hrana bogata vlaknima i proteinima postiže upravo to, hormonalni balans kojim se smanjuje glad, a povećava potrošnja kalorija.

“Veći broj manjih obroka i najmanje 7 sati sna dnevno osnova su za pravilan rad hormona koji regulišu glad”, poručuje gastroenterolog.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email