None
9 0 1 5

Vrhunski zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je ovo JEDINI pravilni položaj za spavanje koji će rešiti mnoge zdravstvene probleme

Podeli
Zdravlje
Sanja O.
Zdravlje
Feb 15, 2017

Da li i vi imate problema da zaspite ili da se probudite? Koji sve faktori utiču na zdrav san? Koji je pravilan položan? Trećinu vremena svog života provedemo u spavanju. Kolektivno zdravlje zavisi od noćnog sna i položaja pri spavanju. Ovo su preporuke specijalista kako pravilno da spavate ako želite da imate kvalitetan san.

Bol u ramenima

Bol u ramenima
Foto: brightside.me
Ako vas bole ramena kada se probudite, izbegavajte spavanje sa strane. Takođe izbegavajte spavanje na stomaku jer izaziva asimetričnost ramena. Najbolji položaj je na leđima. Stavite jastuk (najbolje ortopedski) ispod glave. Uzmite još jedan jastuk i zagrlite ga na stomaku. Na ovaj način će vam ramena biti u pravilnom položaju. Ako ne volite da spavate na leđima, spavajte sa strane ali ne na bolnoj strani. Povucite noge blago ka gore i postavite jastuk između kolena. Izbegavajte da stavljate ruku ispod glave.

Bol u leđima

Bol u leđima
Foto: brightside.me
Ako vas bole leđa, održavanje pravilne kičme je vrlo važno. Ako imate stari dušek, vreme je da nabavite novi. Spavanje na leđima je najbolja pozicija za vas. Postavite jastuk ispod kolena, povratite pravilan položaj kičme i smanjite napetost u tetivama. Dodahte i mali umotan peškir ispod donjeg dela leđa kao dodatnu podršku. Ako volite da spavate na stomaku, postavite jastuk ispod stomaka i karlice. Ako volite da spavate sa strane, najbolje je da budete u fetalnom položaju. Blago povucite noge ka grudima, sa prirodno zaobljenim leđima.

Bol u vratu

Bol u vratu
Foto: brightside.me
Kao i bol u leđima, vratu takođe treba podrška. Spavanje na leđima sa jastukom ispod glave i obe ruke je najbolja opcija za vas. Oprezno birajte jastuke, najbolje da budu ortopedski. Ako volite da spavate sa strane, postarajte se da vam jastuk nije previše visok. Idealna visina treba da bude u visini vaših ramena, jer potpomaže pravilnom položaju vrata. Ako volite da spavate na stomaku, uzmite najtanji jastuk koji imate. Spavanje na jednoj strani celo veče loše utiče na vrat.

Ne možete da zaspite

Ne možete da zaspite
Foto: brightside.me
Teško je otići u krevet bez telefona ili računara, ali bi trebalo. Ovo vrlo pomaže ako želite da zaspite. Svetlost ekrana utiče na ciklus spavanja. Izbegavajte konzumiranje kofeina, energetskih i gaziranih pića, crnog čaja i čokolade - bar noću, 6 sati pre spavanja. Vežbajte ujutru i poslepodne, jer pomaže celom telu i poboljšava cirkulaciju krvi.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email