None
7 0 1 0

7 brzih metoda da prekontrolišete celokupno zdravlje

Podeli
Zdravlje
Dragana P.
Zdravlje
Jun 17, 2017

Ako odlazak lekaru ili u bolnicu ni vama nije omiljena aktivnost, a opet brinete za svoje zdravlje, ovaj članka je prava stvar za vas. Mi vam otkrivamo nekoliko jednostavnih testova koji će vam pomoći da ustanovite u kakvom je zdravstvenom i kondicionom stanju vaš organizam. Testirajte svoj vid, fleksibilnost, stanje srca, prste, sistem organa za disanje, štitnu žlezdu i da li imate problema sa zadržavanjem tečnosti.

1. Srce

Srce
Foto: brightside.me
Sedite mirno u tišini oko 5 minuta, a onda postavite prste na unutrašnju stranu ručnog zgloba. Pronađite puls. Brojte otkucaje jedan minut. Za odrasle i decu preko 10 godina, normalan broj otkucaja je od 60 do 80 u minutu. Veći ili manji broj ukazuje na probleme sa krvnim pritiskom. Naravno, ne uspostavljajte sami sebi dijagnozu, več posetite lekara.

2. Oči

Oči
Zatvorite jedno oko i udaljite se tri do pet koraka od monitora. Gledajte u krug na slici iznad. Da li vam neke linije izgledaju tamnije od drugih? Ako je odgovor da, posetite oftamologa, jer je vrlo verovatno da razvijate astigmatizam.

3. Fleksibilnost

Fleksibilnost
Foto: livestrong.com
Da biste uradili ovaj test, sedite na pod, ispružite noge ispred sebe i pokušajte da dodirnete stopala vrhovima prstiju. Ako možete ovo da uradite sa lakoćom, vaše telo je u sjajnoj formi. Ako vam je teško, bila bi dobra ideja da počnete da praktikujete jogu, pilates ili plivanje, da biste povećali fleksibilnost i sprečili slabljenje zglobova.

4. Prsti

Prsti
Foto: brightside.me
Sipajte veoma hladnu vodu u čašu i umočite prste na 30 sekundi. Ako vam jagodice pobele ili poplave, to je znak da imate problema sa cirkulacijom krvi. Značajan pad temperature (ili stres), može da uzrokuje kontrakcije krvnih sudova koji snabdevaju krvlju prste, nožne prste uši i nos. Kao rezultat, ovi delovi tela ne dobijaju dovoljno krvi i počinju da trnu. Trebalo bi da izbegavate nagle promene temperature.

5. Respiratorni sistem

Respiratorni sistem
Foto: brightside.me
Zapalite šibicu i držite je u ruci ispruženoj ispred vas. Udahnite duboko na nos, a izdahnite na usta pokušavajući da ugasite šibicu. Iz kog pokušaja ste uspeli? Ako vam je trebalo nekoliko, postoji verovatnoća da vam je oslabljen respiratorni sistem. Uzrok ovome može biti pušenje, manjak fizičke aktivnosti ili neka hronična bolest disajnih puteva.

6. Zadržavanje tečnosti

Zadržavanje tečnosti
Foto: brightside.me
Pritisnite palcem gornju ili donju stranu stopala. Ako udubljenje stoji i nakon nekoliko sekundi kako ste sklonili palac, postoje šanse da vaše telo ima problem sa zadržavanjem tečnosti. Preporučljivo je da smanjite količinu soli u ishrani i izbegavate konzumiranje prerađene hrane.

7. Štitna žlezda

Štitna žlezda
Foto: brightside.me
Zatvorite oči, ispružite ruke ispred sebe, raširite prste i zamolite nekog da vam postavi na ruke tanak list papira. Ako list papira počne da se trese zajedno sa vašim prstima, valjalo bi da posetite endokrinologa.
Ovi testovi nisu način da uspostavite sami sebi dijagnozu jer mogu biti pokazatelji raznih drugih bolesti. Međutim, ako primetite bilo koji od navedenih simptoma, ne bi trebalo da ih ignorišete. Posetite doktora da bi vam odmah uradio temeljan pregled.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email