None
6 0 1 0

Top 6 saveta koji će vam pomoći da kažete "NE" prejedanju kada ste pod stresom!

Podeli
Zdravlje
Natalija Z.
Zdravlje
Feb 02, 2016

Kada su stresne situacij u pitanju, ljudi ili izbegavaju hranu ili ne prestaju da jedu. "Dugoročan stres izaziva osloađanje hormona kortizola koji aktivira apetit." - kaže Fransin Frajfeld. "Pored toga, kortizol povećava potrebu za slanom, slatkom, masnom hranom koja daje energiju i ispunjava nas zadovoljstvom".

1. Isključite se na 5 minuta

Isključite se na 5 minuta
Foto: ilyke.co
"Pre nego što zaključite šta se zapravo dešava, pojeli ste pola kutije sladoleda i veliku kesicu čipsa. Tako da, kada shvatite da žudite za hranom, smirite sa nekoliko minuta, možda ćete doneti drugačiju odluku."- kaže Frajfeld.

2. Vežbajte

Vežbajte
Foto: ilyke.co
Sprave za vežbanje vam mogu pomoći da potisnete žudnju za hranom, a isto tako vam mogu pomoći i da se oslobodite stresa.

3. Imajte zdravu hranu pri ruci

Imajte zdravu hranu pri ruci
Foto: ilyke.co
Čipseve, kokice i slatkiše zamenite nekim zdravijim grickalicama.

4. Spavajte dovoljno

Spavajte dovoljno
Foto: ilyke.co
Istraživanja su pokazala da nedovoljno spavanja i loš kvaliet sna jako utiču na nivo stresa. "Umor može povećati nivo stresa i dovesti do toga da više jedete." - kaže Frajfeld. "Da biste smanjili i kontrolisali apetit spavajte oko 8 sati."

5. Meditacija

Meditacija
Foto: ilyke.co
"Ne samo da meditacija smanjuje stres, već će vam pomoći da postanete svesni izbora hrane i sprečiti da impulsivno zgrabite namirnice pune šećera i masti." - kaže Frajfeld.

6. Vodite računa o sebi

Vodite računa o sebi
Foto: ilyke.co
Nema svako običaj da jede kada je pod stresom, ali bitno je da shvatite kada se vama ovo dešava i kako da skrenete sebi pažnju od hrane. Često opsesivno prejedanje može biti znak nekog ozbiljnijeg problema ili poremećaja u ishrani, tako da ako mislite da možda imate takav problem, trebalo bi to da razmotrite sa stručnim licem.
Image source: ilyke.co
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email